ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι σκύλοι πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη

οι-σκύλοι-πρωτοεμφανίστηκαν-στην-ευρ-583510

Στην Ευρώπη και όχι στην Μέση Ανατολή πρωτοεμφανίστηκαν οι σκύλοι, όπως δείχνουν νέες αναλύσεις DNA, βάσει των οποίων συμπεραίνεται ότι τα συμπαθή τετράποδα συμβιώνουν με τον άνθρωπο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι είχε αρχικά ειπωθεί.

Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι είναι απόγονοι των λύκων, ωστόσο στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ακριβή τοποθεσία και τον χρόνο εμφάνισής τους.

Μια νέα μελέτη, Φινλανδών επιστημόνων (του δρ. Thalmann και των συνεργατών του), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και βασίστηκε στην ανάλυση αρχαίων και σύγχρονων δειγμάτων γενετικού υλικού λύκων και σκύλων, δείχνει ότι οι ρίζες των τελευταίων βρίσκονται στην Ευρώπη και χρονολογούνται πριν από 18.000 και ίσως παλαιότερα.

Προηγούμενες αναλύσεις DNA έδειξαν- σύμφωνα με ορισμένους μελετητές- ότι οι σύγχρονες ράτσες προήλθαν από σκύλους που σχετίστηκαν με ανθρώπινες κοινωνίες στην Μέση Ανατολή ή ίσως την ανατολική Ασία, πριν από 15.000 χρόνια.

Το πρόβλημα με αυτή την θεωρία, επισημαίνει το BBC, είναι ότι οι παλαιοντολόγοι έχουν εντοπίσει απολιθώματα ζώων που μοιάζουν με σκύλους και είναι 30.000 ετών ή ακόμη πιο παλιά.

Βέβαια, η συζήτηση για το εν λόγω θέμα δεν σταματά εδώ, αφού χρειάζονται ακόμη περισσότερες αναλύσεις για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Εξάλλου, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι οι σκύλοι έχουν αναμειχθεί ως είδος με το πέρασμα του χρόνου, κυρίως μέσω των συνεχών μετακινήσεών τους από τους ιδιοκτήτες τους. Η ανάλυση δυσχεραίνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ορισμένοι σκύλοι έχουν ζευγαρώσει με λύκους. Συνεπώς το να αφαιρέσει κανείς όλους αυτούς τους παράγοντες, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου