ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συναγερμός για επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στις Λίμνες – Παρέμβαση εισαγγελέα

συναγερμός-για-επικίνδυνα-νοσοκομει-583283

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας οδηγείται ο προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, ο οποίος συνελήφθη μετά από μήνυση που κατέθεσανεπιθεωρητές Περιβάλλοντος για τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα που εντόπισαν στον πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στις Λίμνες Αλφειούσας, αλλά και στην Συντριάδα Πύργου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την απόφαση του Δήμου Πύργου να μεταφέρονται στις Λίμνες τα απορρίμματα και να συγκεντρώνονται στην συνέχεια σε δεματοποιητή, προειδοποιώντας για μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο Δήμος Πύργου υποστηρίζει πως έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες και ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.

Ωστόσο, πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτηδικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων κατά της επαναλειτουργίας της παράνομης χωματερής στις και του δεματοποιητή στις Λίμνες.

Πέρα από το θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων που εντόπισε μετά από αυτοψία στη χωματερή των Λιμνών, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει στην έκθεσή του την άποψη της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ προκαλεί έμμεση βλάβη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Επιπλέον, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η αποκατάσταση του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ στη θέση Λίμνες του Αλφειού έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Στην περιγραφή τού έργου, ύψους 76.000 ευρώ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα γίνει: «…διάστρωση ανάπτυξης πρασίνου, διάστρωση φυτικής γης κατάλληλης για φύτευση σε όλους τους χώρους και ότι ο χώρος θα δοθεί σε φυσική αναγέννηση».

Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει επίσης ότι η εγκατάσταση του δεματοποιητή παρεκκλίνει από το υφιστάμενο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στο οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στην Ηλεία ένας ΧΥΤΑ και δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Την περασμένη Κυριακή κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συναυλία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή ροκ συγκροτήματος από την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στη ζωή τους η επαναλειτουργία της χωματερής των Λιμνών.

Τη χωματερή επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη για τα περιβαλλοντικά θέματα, Ηρώ Διώτη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και εγκληματική την προσπάθεια των τοπικών παραγόντων να μετατρέψουν σε σκουπιδότοπο μια δασική έκταση δίπλα στον Αλφειό.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου