ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παραμορφωμένο, μυτερό κρανίο από τον Μεσαίωνα βρέθηκε στη Γαλλία

παραμορφωμένο-μυτερό-κρανίο-από-τον-μ-579155

Το σκελετό μιας αριστοκρατικής γυναίκας, μεπαραμορφωμένο, μυτερό κρανίο, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε νεκρόπολη στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία.

Στη νεκρόπολη βρέθηκαν 38 τάφοι ηλικίας ως και4000 ετών, από τη Λίθινη Εποχή ως και τον Μεσαίωνα.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν για πρώτη φορά τους τάφους το 2011, ενώ πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην περιοχή πριν την ανέγερση μεγάλης βιομηχανικής μονάδας.

Όπως γνωστοποιήθηκε, σε ένα σημείο ταφής βρέθηκαν 20 τάφοι ανδρών, γυναικών και παιδιών, που χρονολογούνται από το 4900 π. Χ. ως το 4750 π.Χ..

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για οικογένεια της Νεολιθικής περιόδου.

Σε ξεχωριστό σημείο ταφής βρέθηκαν 18 τάφοι που χρονολογούνται από την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδοως τις αρχές του Μεσαίωνα, πριν περίπου 1650 χρόνια.

Σ έναν από αυτούς τους τάφους ήταν θαμμένη μια γυναίκα με παραμορφωμένο μέτωπο, που θυμίζει εξωγήινο.

Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι η παραμόρφωση του κρανίου, με τη χρήση επιδέσμων και μικρών σανίδων, είναι μια πρακτική που ξεκίνησε στην κεντρική Ασία και διαδόθηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την ανατολική Ευρώπη.

Το γεγονός ότι όλα τα παραμορφωμένα κρανία μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν σε τάφους με πλούσια αντικείμενα κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν πως πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμοζόταν στα άτομα αριστοκρατικής καταγωγής.

Στον τάφο της γυναίκας με το κωνοειδές κεφάλι βρέθηκαν επίσης χρυσές καρφίτσες, ζώνες, πέρλες και ένας μπρούτζινος καθρέπτης από την περιοχή του Καυκάσου.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως στο δεύτερο σημείο ταφής είχαν θαφτεί, μαζί με τις οικογένειές τους,μισθοφόροι στρατιώτες από την Ανατολή που υπηρετούσαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου