ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Ελ Νίνιο φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα και αφόρητη ζέστη το 2014!

το-ελ-νίνιο-φέρνει-ακραία-καιρικά-φαιν-572603

Το πιο ζεστό έτος προμηνύεται το 2014: Σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Κολούμπια και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το Ελ Νίνιο θα κάνει την εμφάνισή του χρόνου προκαλώντας αύξηση στη θερμοκρασία του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 2014 το φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά μετά το 2010, έτος το οποίο θεωρείται το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η σχέση ανάμεσα στο φαινόμενο και στην αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι τυχαία. Το
Ελ Νίνιο αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας η οποία είναι ικανή να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως. Μάλιστα στα τέσσερα από τα πέντε πιο θερμά έτη που έχουν καταγραφεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο είχε παρουσιαστεί.

Εκτός από την αύξηση στη θερμοκρασία, πιθανές συνέπειες του φαινομένου το 2014 είναι η αυξημένη ξηρασία στην νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία, η μείωση των μουσώνων στην Ινδία, η εμφάνιση ασθενειών όπως η μαλάρια και χειρότερες καταιγίδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις ΗΠΑ.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι η δημιουργία ζεστών ρευμάτων νερού στις ακτές της δυτικής Λατινικής Αμερικής, τα οποία προκαλούν κλιματικά φαινόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό, και μαζί με το φαινόμενο Λα Νίνια αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες αιτίες καιρικών φαινομένων στον πλανήτη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου