ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική Αλλαγή: “χλιαρή” συμφωνία της τελευταίας στιγμής στη Βαρσοβία

κλιματική-αλλαγή-χλιαρή-συμφωνία-τ-568852

Οι κλιματικές αποζημιώσεις από τους “πλούσιους” προς τους “φτωχούς” και η παροχή δεσμεύσεων μείωσης των εκπομπών ρύπων από τους αναδυόμενους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη αποτέλεσαν τα μεγάλα αγκάθια των συνομιλιών για το Κλίμα που έλαβαν χώρα στην Πολωνία.

Εκεί, στη Βαρσοβία, εκπρόσωποι 190 χωρώνσυμμετείχαν στις ετήσιες διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ενόψει της μεγάλης συνδιάσκεψης για το Κλίμα που θα λάβει χώρα το 2015 στο Παρίσι.

Εντέλει επιτεύχθηκε μια συμβιβαστική συμφωνία που θα οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο κλιματικό πρωτόκολλο στο Παρίσι το 2015.

Διαπραγματευτές από διάφορες χώρες και ομάδες χωρών προέβαλαν ενστάσεις ακόμα και για τη χρήση μεμονωμένων λέξεων μέσα σε προσχέδια των τελικών συμφωνιών που υπογράφηκαν.

Από την πλευρά τους, οι οικολογικές οργανώσειςέκαναν λόγο για απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων ως προς τη χρηματοδότηση.

Η κακή αρχή έγινε από την Ιαπωνία που ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τους κλιματικούς στόχους του 2020.

Από την πλευρά τους οι Πολωνοί, που προέδρευσαν των συνομιλιών, δέχτηκαν πυρά για τις θέσεις τους υπέρ του λόμπυ του άνθρακα, καύσιμο στο οποίο επιμένουν να στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή.

Εντέλει, επιτεύχθηκε μια συμφωνία μείωσης των εκπομπών ρύπων, αλλά μικρότερου εύρους και ισχύος από αυτό που ανέμενε το “πράσινο” λόμπυ.

Δηλώσεις Αρσένη

Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης έκανε λόγο για “πρόοδο σε όλα τα βασικά σημεία των κλιματικών διαπραγματεύσεων”.

«Αν και οι φετινές διαπραγματεύσεις έφτασαν πολλές φορές στα πρόθυρα της κατάρρευσης και χρειάστηκε να παραταθούν σχεδόν κατά 24 ώρες, το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες. Έχουμε πλέονέναν οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το 2015 και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας που θα μπει σε εφαρμογή το 2020. Σε αντίθεση με το πρωτόκολλο του Κιότο, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για όλα τα κράτη του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και άλλων σημαντικών ρυπαντών.

Την ίδια στιγμή και υπό το βάρος της πρόσφατης θεομηνίας στις Φιλιππίνες, θεσπίστηκε ένας νέος μηχανισμός στήριξης χωρών που χτυπιούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, μεταξύ των σημαντικότερων αποφάσεων είναι η ολοκλήρωση κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την χρηματοδότηση αλλά και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού για την καταπολέμηση της παγκόσμιας αποδάσωσης (REDD+).

Η ελπίδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παραμένει ζωντανή στο δρόμο για την νέα παγκόσμια κλιματική συμφωνία στο Παρίσι το 2015», επεσήμανε με δηλώσεις του ο Κρίτων Αρσένης.

Αποχώρησαν WWF και Greenpeace

Το WWF, η Greenpeace και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου αποσύρθηκαν από την 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα.

Η Σαμάνθα Σμίθ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Κλίμα και την Ενέργεια του WWF δήλωσε σχετικά: «Η απροθυμία των κυβερνήσεων να πάρουν στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις δεν μας άφησε άλλη επιλογή από την αποχώρηση. Δεν εγκαταλείπουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, παρά μόνο τη φετινή διάσκεψη, στην οποία τα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών έχουν επισκιάσει τις ανάγκες των πολιτών όλου του κόσμου.

Ήρθε η στιγμή που πρέπει να πούμε ’αρκετά, ως εδώ’ και να αποχωρήσουμε.».

«Η κυβέρνηση της Πολωνίας έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της να μετατρέψει τις κλιματικές συνομιλίες σε παράσταση για τη βιομηχανία του άνθρακα και του λιγνίτη. Μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά – συνεπικουρούμενες από την αδιαφορία των άλλων κυβερνήσεων – έδωσαν ένα χαστούκιστο πρόσωπο όσων πλήττονται από τα ακραία φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών,» ανέφερε ο Κούμι Ναϊντού, διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου