ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απαγορεύονται τα άγρια ζώα στα τσίρκο του Βελγίου

απαγορεύονται-τα-άγρια-ζώα-στα-τσίρκο-530814

Τέλος στην παρουσία άγριων ζώων στα τσίρκο βάζει το Βέλγιο, έπειτα από απόφαση που έλαβε σήμερα το κοινοβούλιο.

Η απαγόρευση θα ισχύσει μετά το τέλος του χειμώνα και αφορά σε ζώα όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι ελέφαντες.

«Στα τσίρκο και στις περιφερόμενες εκθέσεις» θα επιτρέπονται πλέον μόνο τα ήμερα ζώα, διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τους βουλευτές, παρά την αντίθεση των επαγγελματιών του τομέα.

Το Βέλγιο εντάσσεται έτσι στις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η οποία απαγορεύει ήδη τα άγρια ζώα, και άλλων που έχουν υιοθετήσει μια μερική απαγόρευση, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Δανία και η Σουηδία.

Ο νόμος, ο οποίος προτάθηκε από την κυβέρνηση του Έλιο Ντι Ρούπο στο πλαίσιο της πολιτικής της υπέρ της ευημερίας των ζώων, θα τεθεί σε ισχύ το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, μετά την υιοθέτηση του διατάγματος που θα καθορίζει τον οριστικό κατάλογο των επιτρεπόμενων ζώων, διευκρινίσθηκε από το γραφείο της υπουργού Υγείας Λωρέτ Ονκελίνξ.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο πως τα επιτρεπόμενα ζώα θα είναι «τα βόδια, οι βούβαλοι, οι χοίροι, τα λάμα, οι καμήλες, τα κουνάβια, τα κουνέλια, οι σκύλοι, οι γάτες, τα παγώνια, οι χήνες, τα ορνιθοειδή, οι παπαγάλοι, οι πάπιες, τα άλογα, οι όνοι, τα πόνεϊ, τα πρόβατα και οι κατσίκες».

Το μέτρο, το οποίο αφορά επίσης τα ξένα τσίρκο που θέλουν να δώσουν παραστάσεις στο Βέλγιο, ελήφθη έπειτα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 και αποκάλυψε πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλισθεί η ευημερία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκο.

Το Συμβούλιο Ευημερίας των Ζώων, ένα συμβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε το 2009, είχε επισημάνει την έλλειψη χώρου, την απουσία δυνατότητας να βρίσκονται μέσα στο νερό είδη που το χρειάζονται, καθώς και το μη σεβασμό της ενδεικνυόμενης για τα είδη θερμοκρασίας, ιδιαίτερα μέσα στα φορτηγά.

«Τα ζώα αυτά είναι η βάση του παραδοσιακού τσίρκου, βρίσκονται τακτικά σε κίνηση, διασκεδάζουν και αναπαράγονται μάλιστα καλύτερα απ’ ό,τι στους ζωολογικούς κήπους», υποστήριξε από τη μεριά του ο Μορίς Άγκνεσεν, υπεύθυνος ενός φεστιβάλ τσίρκων.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου