ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δελφίνια και φάλαινες: Ισοτιμία με τους ανθρώπους;

δελφίνια-και-φάλαινες-ισοτιμία-με-του-851206

Μια νέα έρευνα δείχνει πως οι φάλαινες και τα δελφίνια διαθέτουν πιο εξελιγμένη ευφυΐα και καλλιέργεια απ’ ό,τι νομίζαμε, οπότε προκύπτει το θέμα του πώς πρέπει να σχετιστούμε μαζί τους, αλλά και το εάν θα πρέπει να κριθεί εντελώς παράνομο να τα κυνηγάμε. Παρά την αντίληψη πως ο άνθρωπος είναι η ανώτερη μορφή ευφυΐας στον πλανήτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αντίστοιχη πνευματική υπεροχή και στα πανέμορφα αυτά θηλαστικά.

Για το λόγο αυτό προκύπτει το ζήτημα εάν αποτελούν κι αυτά άλλον ένα φυσικό πόρο για τον άνθρωπο ή εάν έχουν εξίσου μ’ αυτόν δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τη ασφάλεια του σπιτιού τους.

Τον Φεβρουάριο του 2010, στο συνέδριο της «American Association for the Advancement of Science» (AAAS), αποφασίστηκε πως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις της αντιμετώπισης των δύο θηλαστικών, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία που θέλει δελφίνια και φάλαινες κατώτερά μας.

Πολλοί ερευνητές που δουλεύουν κοντά στα δύο είδη υποστηρίζουν πως η ευφυΐα τους έχει αναπτυχθεί σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον από το δικό μας και με εντελώς άλλη αντίληψη του «εαυτού» από αυτή του ανθρώπου.

Όπως και ο άνθρωπος, όμως, διαθέτουν μοναδικές προσωπικότητες και ταυτότητες, κάνουν σχέδια για το μέλλον και έχουν την ικανότητα κατανόησης και μάθησης της γλώσσας. Επιπροσθέτως, έχει αποδειχτεί ότι οι πολιτισμικές τους συνήθειες είναι επίκτητες και περνάνε από γενιά σε γενιά, ακριβώς όπως στον άνθρωπο.

 Εν κατακλείδι, τα δύο αυτά θηλαστικά είναι τόσο πολύπλοκα όσο και ο άνθρωπος και τα ζητήματα που εγείρονται για την αντιμετώπισή τους από κοινωνικής, πολιτικής, φιλοσοφικής και νομικής σκοπιάς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα ανάλογη των δικών μας θεμάτων.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου