ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα θα γίνει η πανηγυρική έναρξη

στις-8-ιανουαρίου-στην-αθήνα-θα-γίνει-η-512574

Πότε ξεκινά ουσιαστικά η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Για όσους αρέσκονται στη σημειολογία, ας έχουν υπόψη τους ότι η πανηγυρική έναρξη θα γίνει στην Αθήνα, στις 8 Ιανουαρίου, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με παρουσία σύσσωμου του Κολεγίου των Επιτρόπων και βεβαίως του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Από εκείνη τη στιγμή η κλεψύδρα θα μετράει αντιστρόφως.

Λίγες μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 15 και 16 Ιανουαρίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής προεδρίας.

Η ελληνική προεδρία θα έχει πολύ σφικτό προϋπολογισμό (όπως διαβάσατε παραπάνω), δηλαδή καμία σχέση με τα μεγάλα έξοδα των προηγούμενων προεδριών. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι προετοιμασίας (με κεντρικό ρόλο του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα) σημειώνουν και κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό: ότι δηλαδή θα γίνει προσπάθεια ώστε το μπάτζετ να είναι ακόμη μικρότερο και από τα 50 εκατ. που είναι ο επίσημος στόχος. Για να υπάρχει, πάντως, ένα μέτρο σύγκρισης αναφέρουν ότι η πρόσφατη κυπριακή προεδρία ξόδεψε 62 εκατ. ευρώ και η πολωνική 75 εκατ. ευρώ. «Εχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να συγκρατηθούν τα έξοδα. Για παράδειγμα, για τη στελέχωση του Γραφείου Προεδρίας θα γίνουν μόνο εννιά προσλήψεις, οι ανάγκες θα καλυφθούν κατά 90% από το υπάρχον προσωπικό. Αντίστοιχα πολύ περιορισμένη θα είναι και η ενίσχυση της μόνιμης αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, η οποία θα αναλάβει πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς. Σήμερα αριθμεί 110 άτομα, τα οποία θα γίνουν 160. Αντίστοιχα οι Πολωνοί είχαν 300, οι Δανοί 240, οι Κύπριοι 260 κ.λπ.», αναφέρεται αρμοδίως.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας, οι δραστηριότητες της προεδρίας έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς τα ευρωπαϊκά συμβούλια καλούνται από τον κ. Βαν Ρομπέι στις Βρυξέλλες. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα θα διοργανωθούν πάνω από 120 συναντήσεις με περίπου 15.000 συμμετέχοντες.

«Για λόγους οικονομίας όλες οι συναντήσεις –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που δεν γίνεται αλλιώς– θα γίνουν στο Ζάππειο, δεν θα προχωρήσουμε σε διπλωματικό τουρισμό με συναντήσεις σε ειδυλλιακά μέρη», λένε οι αρμόδιοι του ΥΠΕΞ. Το πνεύμα της οικονομίας έχει θέσει υπό αίρεση και το εάν η ελληνική προεδρία θα προχωρήσει ακόμη και στα αναμνηστικά δώρα για άνδρες και γυναίκες που θα έρθουν με διάφορες αποστολές στη χώρα μας.

Οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας αναπτύσσονται σε διάφορους άξονες, όπου όπως σημειώνουν στελέχη του ΥΠΕΞ, συναντιούνται τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι εθνικές – ελληνικές προτεραιότητες. Τους πιο πολλούς τους έχετε ήδη διαβάσει. Αυτός που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός είναι ο ρόλος συνδέσμου –που θα αναλάβει η Ελλάδα– με το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει πλέον περαιτέρω αρμοδιότητες.

Κατά τα άλλα, μεγάλη προσοχή θα δοθεί στο κομμάτι της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, με ιδιαίτερο προσανατολισμό τα προγράμματα για τους νέους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αξιοποίηση και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο δεύτερος άξονας αφορά την προώθηση της ενοποίησης της Ε.Ε. και ειδικά τη θεσμική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη μετανάστευση, ένα θέμα που έχει αναβαθμισθεί μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με άλλες χώρες του Νότου που αποτελούν πύλες εισόδου, θέλει να ενισχύσει την πλευρά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τόσο όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, όσο και σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων από χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, όπου μαίνεται ανοικτός ή υπόκωφος εμφύλιος πόλεμος.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει πιο εύκολη διαδικασία απόκτησης βίζας από χώρες με αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον προς την Ελλάδα, όπως η Ρωσία.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου