ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακαλύφθηκε μια δεύτερη Γη, αλλά από…αέρα

ανακαλύφθηκε-μια-δεύτερη-γη-αλλά-από-510963

Έναν εξωπλανήτη που έχει μάζα όσο η Γη, όμως η διάμετρός του είναι 60% μεγαλύτερη, επειδή ο εν λόγω πλανήτης, που απέχει περίπου 200 έτη φωτός, είναι σε μεγάλο βαθμό αεριώδης, καθώς διαθέτει μια πολύ μεγάλη και πυκνή ατμόσφαιρα, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Ο εξωπλανήτης ΚΟΙ-314c είναι ο πιο ελαφρύς πλανήτης, του οποίου έχουν μετρηθεί η μάζα και οι διαστάσεις μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πλανήτης Κέπλερ-78b.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Κίπινγκ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ – Σμιθσόνιαν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας, σύμφωνα με το “Nature” και τη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωσαν ότι «ο πλανήτης μπορεί να έχει την ίδια μάζα με της Γης, αλλά σίγουρα δεν μοιάζει με τη Γη. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους βραχώδεις κόσμους όπως η Γη και στους πιο «αφράτους» πλανήτες όπως οι υδάτινοι κόσμοι και οι αέριοι γίγαντες».

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, στη διάρκεια της ανάλυσης των δεδομένων του -εκτός λειτουργίας πλέον- διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA.

Ο ΚΟΙ-314c περιφέρεται γύρω από ένα άστρο – ερυθρό νάνο, ολοκληρώνοντας μια πλήρη τροχιά (ένα «έτος») κάθε 23 ημέρες. Η θερμοκρασία του εκτιμάται σε 104 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή είναι πολύ θερμός για τη φιλοξενία ζωής (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στη Γη).

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης έχει πυκνότητα μόλις 30% μεγαλύτερη από το νερό. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, περιβάλλεται από μια εκτεταμένη ατμόσφαιρα υδρογόνου και ηλίου με πάχος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Γύρω από το ίδιο μητρικό άστρο ΚΟΙ-314, εντοπίστηκε ένας ακόμα εξωπλανήτης, ο KOI-314b, που έχει μεν περίπου το ίδιο μέγεθος με τον ΚΟΙ-314c, όμως είναι κατά πολύ πυκνότερος, αφού έχει μάζα περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου