ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάνω από 180 ψάρια που φωσφορίζουν ανακάλυψαν οι επιστήμονες (video)

πάνω-από-180-ψάρια-που-φωσφορίζουν-ανακά-505826

Πάνω από 180 φθορίζοντα ψάριαπου λάμπουν σε αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου, του πορτοκαλί και του πράσινου ανακάλυψαν επιστήμονες του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους.

Οι επιστήμονες εξερευνούσαν έναν φθορίζοντα κοραλλιογενή ύφαλο ανοιχτά του νησιού Λιτλ Κέιμανστην Καραϊβική και τραβούσαν φωτογραφίες, οι οποίες θα παρουσιάζονταν σε έκθεση.

Εξετάζοντας τις φωτογραφίες που τράβηξαν για την έκθεση κατά τη διάρκεια των καταδύσεων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα λαμπερό, φθορίζον πράσινο χέλι.

Έτσι, πραγματοποίησαν τέσσερις ερευνητικές αποστολές στις Μπαχάμες και τα Νησιά του Σολομώντα, ανακαλύπτοντας πως το φαινόμενο του βιοφθορισμού είναι αρκετά διαδεδομένο στα ψάρια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, κατά τη διάρκεια των καταδύσεων οι επιστήμονες εντόπισαν το φαινόμενο του βιοφθορισμού σε 16 τάξεις, 50 οικογένειες, 105 γένη και 180 είδη ψαριών.

Τα ευρήματα θεωρούνται πολύ σημαντικά γιατί αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για την εξέλιξη και τη συμπεριφορά των ψαριών καθώς και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων φθοριζόντων πρωτεϊνών για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Σε αντίθεση με τις πυγολαμπίδες, που παράγουν το δικό τους φως, τα βιοφθορίζοντα ψάρια και κοράλλια απορροφούν το φως σε μια συγκεκριμένη συχνότητα ή μήκος κύματος και το εκπέμπουν σε διαφορετική συχνότητα, συνήθως χαμηλότερη, η οποία είναι ορατή ως διαφορετικό χρώμα.

Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ψάρια απορροφούν το μπλε φως το οποίο έχει υψηλή ενέργεια και το εκπέμπουν σε λαμπερό πράσινο, κόκκινο και πορτοκαλί.

Σημειώνεται πως ο βιοφθορισμός είναι σημαντικό εργαλείο για τα ψάρια στις τροπικές περιοχές δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι «καμουφλαρισμένα» και πρέπει με κάποιον τρόπο να επικοινωνούν και να εντοπίζουν το ένα το άλλο, ειδικά τις περιόδους αναπαραγωγής.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ψάρια που διαθέτουν αυτό το εργαλείο βλέπουν τα φθορίζοντα χρώματα πολύ πιο εύκολα απ’ ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να διακρίνουν κυρίως τα υψηλότερα επίπεδα φθορισμού που παράγουν οι οργανισμοί, όπως το έντονο μπλε χρώμα.

Η περιοδεύουσα έκθεση για την οποία εργάστηκαν οι επιστήμονες με τίτλο «Πλάσματα του Φωτός: ο Βιοφθορισμός της Φύσης» παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη και θα συνεχίσει το ταξίδι της με επόμενη στάση την Οτάβα του Καναδά.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου