ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πυρκαγιές: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο χειρότερος από το 2003

πυρκαγιές-ο-φετινός-ιούλιος-ήταν-ο-χει-484761

Η Ελλάδα συνεχίζει να φλέγεται, με τις εικόνες καταστροφής να διαδέχονται η μία την άλλη διαρκώς. Και το ίδιο συμβαίνει και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο χειρότερος Ιούλιος από άποψη πυρκαγιών τουλάχιστον από το 2003 και έπειτα, σύμφωνα με επιστήμονες, ενώ ακόμη και σήμερα τεράστια τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Σιβηρίας, της Αφρικής και της νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να φλέγονται.

Ο ακραίος καύσωνας και η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησαν στην ανάφλεξη δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, που με τη σειρά της οδήγησε στην έκλυση 343 μεγατόνων άνθρακα, ποσότητα μεγαλύτερη κατά ένα πέμπτο από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ Ιουλίου, του 2014.
«Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα με διαφορά», σημειώνει στον Guardian ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας «Copernicus» της ΕΕ, που έκανε και την εκτίμηση της ποσότητας άνθρακα που εκλύθηκε μέχρι τώρα. «Το παγκόσμιο σύνολο για τον φετινό Ιούλιο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από όταν αρχίσαμε να τηρούμε σχετικά αρχεία, το 2003».

Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά δυσάρεστων ρεκόρ που έχουν καταγραφεί τελευταία, υπογραμμίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Πάνω από το μισό διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από δύο περιοχές – τη Βόρεια Αμερική και τη Σιβηρία – που έχουν βιώσει ασυνήθιστα θερμό και ξηρό καιρό. Στον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ, οι δασικές πυρκαγιές ήρθαν μετά από παρατεταμένους και έντονους καύσωνες. Στη Σιβηρία, μεγάλο μέρος της τάιγκα της Δημοκρατίας της Σάκα τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ τα σύννεφα τοξικού καπνού έφτασαν μέχρι και τον βόρειο πόλο.

Στην ανατολική και κεντρική μεσόγειο, η περίοδος των πυρκαγιών έκανε μια ασυνήθιστα εφιαλτική αρχή.
Την περασμένη εβδομάδα, η ένταση της θερμότητας από τις πυρκαγιές της Τουρκίας ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ. Μέχρι στιγμής έχουν απανθρακωθεί 128.000 εκτάρια γης, που ξεπερνούν τον μέσο όρο της χώρας για τον Ιούλιο κατά οκτώ φορές, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι τα καμένα της Ιταλίας έχουν φτάσει σχεδόν στα 80.000 εκτάρια, τη στιγμή που στα μέσα Ιουνίου βρίσκονταν κοντά στο μηδέν, αγγίζοντας πλέον τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας από το 2008 έως το 2020.

Στην Κύπρο, η αντίστοιχη αύξηση είναι οκταπλάσια. Στην Ελλάδα ήταν διπλάσια σήμερα το πρωί, όμως οι πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες από άκρη σε άκρη της χώρας είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν περαιτέρω αυτό τον αριθμό.

Ισπανία, Γαλλία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έχουν επίσης μπει σε τροχιά τραγικών ρεκόρ.
Σε ολόκληρη την περιοχή, τουλάχιστον οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες νοσηλεύονται, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί και πολύτιμοι δρυμοί έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Εκτός της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Ιταλία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα πυρκαγιών, ιδιαιτέρως στο νότιο τμήμα της. Η εθνική πυροσβεστική υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 250 στη Σικελία και περισσότερων από 100 στην Πουλία και την Καλαβρία. Η κεντρική κυβέρνηση έχει αιτηθεί βοήθεια από άλλα κράτη, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Στην Πουλία, η φωτιά στο δάσος Ντιφέσα Γκράντε καίει εδώ και περισσότερες από τέσσερις μέρες, ενώ στην τουριστική περιοχή της Πεσκάρα, κάτοικοι, τουρίστες και καλόγριες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους, όταν οι φωτιές του εθνικού δρυμού της Πινέτα Ντανουντσιάνα έφτασαν μια ανάσα από παραλιακά ξενοδοχεία, κατοικίες και μία μονή.

Ο Guardian στέκεται και στην πυρκαγιά της Ρόδου που απείλησε την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ενώ τονίζει ότι καθώς ο καύσωνας συνεχίζεται, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Σχεδόν για ολόκληρη τη νότια Ευρώπη υπάρχουν προειδοποιήσεις για «εξαιρετικά ακραίο» ή «ακραίο» κίνδυνο, ενώ μεγάλο μέρος της περιοχής απειλείται και από την ξηρασία.

Ο αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών που σαρώνουν την Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των ευάλωτων περιοχών σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.
«Η περιοχή που επηρεάζεται από τις πυρκαγιές διευρύνεται στην Ευρώπη και έχει πάψει να περιορίζεται στις μεσογειακές χώρες», τονίζει μιλώντας στον Guardian ο Χεσούς Σαν-Μιγκέλ-Αγιάνζ, επιστήμονας στη μονάδα. Απόδειξη αυτής της τάσης, αποτελεί η τεράστια αύξηση πυρκαγιών στη Φινλανδία φέτος το καλοκαίρι.

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η εποχή των πυρκαγιών δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της. Αυτό ισχύει κυρίως για τη Νότια Αμερική και την Αφρική, που εκλύουν πολύ περισσότερες εκπομπές άνθρακα σε σχέση με την Ευρώπη.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου