ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Βαδίζουμε προς την καταστροφή» – Εν αναμονή της έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

βαδίζουμε-προς-την-καταστροφή-εν-480588

Σε λίγες ώρες η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) αναμένεται να παρουσιάσει την έκτη επικαιροποιημένη έκθεσή της.

Η έκθεση αυτή αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας τον Νοέμβριο.

«Βαδίζουμε προς την καταστροφή»

Τις τελευταίες ημέρες 200 επιστήμονες και εκπρόσωποι 195 χωρών έβαλαν τις τελευταίες λέξεις στο πολυσέλιδο κείμενο, περίπου 1.000 σελίδων, στο οποίο θα καταγράφεται η σημερινή κατάσταση, με στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι «βαδίζουμε προς την κλιματική καταστροφή».

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Agence France-Presse, η έκθεση της IPCC αναφέρεται σε μια αλληλουχία θανατηφόρων, πρωτοφανών καιρικών καταστροφών, που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και σαρώνουν τρεις ηπείρους από τα μέσα Ιουνίου.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ICCC) δημοσιεύει κάθε επτά χρόνια έκθεση σχετικά με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Το πρώτο μέρος της τελευταίας έκθεσης δημοσιεύεται τη Δευτέρα 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ICCC Τζόναθαν Λυν τα επιστημονικά δεδομένα της επιτροπής «βοηθούν στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον βαθμό, στον οποίον η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών ανά τον πλανήτη».

Από τις τελευταίες ευκαρίες…

Αν αποτύχουμε να ενεργήσουμε άμεσα για να ανακόψουμε την κλιματική αλλαγή, τότε οι συνέπειες για τον κόσμο θα είναι «καταστροφικές», προειδοποίησε ο επικεφαλής των επόμενων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λέξη για αυτό», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Οbserver, ο Βρετανός υπουργός, Άλοκ Σάρμα, υπεύθυνος της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), προειδοποιώντας ότι οι ετήσιες συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας τον Νοέμβριο, είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες να περιοριστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση και να σωθούν ζωές.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε δύο χρόνια, πέντε χρόνια, 10 χρόνια – αυτή είναι η στιγμή », είπε.

Η IPCC – η παγκόσμια επιστημονική αρχή για την κλιματική αλλαγή – προειδοποίησε σε μια ειδική έκθεση ορόσημο του 2018 ότι ο κόσμος έχει μόνο μέχρι το 2030 να μειώσει δραστικά την εξάρτησή του από ορυκτά καύσιμα και να αποτρέψει τον πλανήτη από το να φτάσει το κρίσιμο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από -βιομηχανικά επίπεδα.

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ήδη ορατές, δήλωσε ο Sharma: «Βλέπετε σε καθημερινή βάση ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Το περασμένο έτος ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί, η τελευταία δεκαετία η πιο καυτή δεκαετία που έχει καταγραφεί».

ΟΤ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου