ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κινδυνεύει με εξαφάνιση πουλί που καταλήγει… στο πιάτο των Κινέζων

κινδυνεύει-με-εξαφάνιση-πουλί-που-κατ-479865

Καταναλώνεται μαζικά και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά

Ένα πουλί που κάποτε ο πληθυσμός του ήταν μεγάλος στην Ευρώπη και την Ασία γίνεται στόχος ανελέητου κυνηγιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με εξαφάνιση, επειδή καταναλώνεται μαζικά στην Κίνα, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο πληθυσμός του αμπελουργού περιορίστηκε κατά 90% από το 1980 ενώ τα πουλιά δεν απαντώνται πια στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και μεγάλο τμήμα της Ρωσίας.

Μετά την πρώτη μείωση του πληθυσμού, η Κίνα επέβαλε απαγόρευση του κυνηγιού του το 1997. Ωστόσο εκατομμύρια πουλιά του είδους αυτού, όπως και άλλων, σκοτώνονται και πωλούνται στη μαύρη αγορά για να φαγωθούν.

Η κατανάλωση των πουλιών αυτών, σύμφωνα με την έρευνα, αυξήθηκε λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ανατολική Ασία και εκτιμάται πως ένα εκατομμύριο πουλιά καταναλώθηκαν στην επαρχία Guangdong της Κίνας.

Τα πουλιά αυτά ζουν βόρεια των Ιμαλαΐων και περνούν το χειμώνα στη θερμότερη νότια Ασία, περνώντας από την ανατολική Κίνα όπου τα κυνηγούν εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση BirdLife International.

Από το 2013 οι εικονιζόμενοι αμπελουργοί έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος λόγω της ταχύτατης μείωσης του πληθυσμού τους. «Για να αντιστραφεί αυτή η μείωση θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι για τις συνέπειες της κατανάλωσης ειδών της άγριας ζωής», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου