ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πετρέλαιο – φυσικό αέριο οι κύριες πηγές ενέργειας

πετρέλαιο-φυσικό-αέριο-οι-κύριες-πηγ-472481

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τις κύριες πηγές ενέργειας, για τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, με τίτλο "2011 Oil & Gas Reality Check", που εκδόθηκε από το παγκόσμιο δίκτυο Energy & Resources της εταιρίας. Το πετρέλαιο θεωρείται ως ένα παγκόσμιο, ενιαίο μέτρο οικονομικής ανάκαμψης και από τη στιγμή που οι οικονομικοί δείκτες στέλνουν απαισιόδοξα μηνύματα, η τιμή του εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Η αναφορά της Deloitte αναλύει τις τάσεις και τα ζητήματα σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, για το επόμενο έτος, το μέλλον της υποθαλάσσιας άντλησης, το πού θα εξευρεθούν οι επόμενες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την αυξανόμενη επιρροή της Ασίας στον κλάδο.

Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά, κατά την οποία η παγκόσμια ομάδα του Energy & Resources της Deloitte δημοσιεύει τη συγκεκριμένη μελέτη. Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πελάτες, αναλυτές του κλάδου της ενέργειας και ανώτατα στελέχη των εταιριών-μελών του δικτύου της Deloitte, που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο τομέα.

"Όσο το πετρέλαιο παραμένει σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάκαμψης, οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να δουν, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις και να εστιάσουν στη δημιουργία βιώσιμων πρακτικών, που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάκαμψη", δήλωσε ο Adi Karev, Global Oil & Gas leader, της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL). "Η αναφορά Oil & Gas Reality Check είναι χρήσιμη, καθώς προβλέπει την πορεία του κλάδου, μέσα στον επόμενο χρόνο, με στόχο να βοηθήσει τα στελέχη να εφαρμόσουν στρατηγικές, που όχι μόνο θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη των οργανισμών, αλλά και θα τους καταστήσουν ισχυρότερους".

Κύρια ευρήματα της μελέτης

 - Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τις κύριες πηγές ενέργειας, για τα επόμενα 25 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ότι το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικό προκάλεσε μη αναμενόμενη ζημία της τάξεως των 35 δισ. δολαρίων, η υποθαλάσσια άντληση συνεχίζεται. Πάντως, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, επανεξετάζουν τις πολιτικές ασφάλειας.

 - Οι πρόσφατες ανακαλύψεις μη-συμβατικού αερίου στη Βόρεια Αμερική απαιτούν νέες αγορές. Σύμφωνα με την αναφορά, ειδικά το αέριο, που προέρχεται από αργιλικό σχιστόλιθο, εξελίσσεται ταχύτατα σε παράγοντα αλλαγής σε ΗΠΑ και Καναδά.

– Οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να επενδύουν στη Βόρεια Θάλασσά. Αριθμός-ρεκόρ 356 αδειών για έρευνες στη Βόρεια Θάλασσα εκδόθηκαν, κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου κύκλου εγκρίσεων, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για μείωση του ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή.

 - Η Ασία έχει μεταβληθεί σε "θερμοκήπιο" δραστηριοτήτων του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες της Ασίας έχουν υιοθετήσει επιθετικές τακτικές για την αναζήτηση επιχειρήσεων άντλησης προς εξαγορά. Ειδικότερα, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Κίνας είναι έτοιμη να εκτοξευθεί. Η αύξηση του Κινεζικού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την επιμονή της χώρας να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών αερίων, προμηνύει θετικές εξελίξεις για το μέλλον της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπλέον, η Ρωσία εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ασία.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου