ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πλαστικά απορρίμματα σκότωσαν δελφίνι στο Αιγαίο

πλαστικά-απορρίμματα-σκότωσαν-δελφί-468936

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, η ομάδα κητολογικής έρευνας του ΙΘΠ “Αρχιπέλαγος” κατά τη διάρκεια ερευνητικού ταξιδιού εντόπισε στο πέλαγος ένα μεγάλο νεκρό ρινοδέλφινο μήκους 3,6 μέτρων το οποίο είχε πεθάνει πρόσφατα. Δίπλα στο νεκρό δελφίνι, οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους είδαν με συγκίνηση ένα δεύτερο ενήλικο ρινοδέλφινο, το οποίο έκανε κύκλους γύρω του προσπαθώντας να το προστατέψει από θηρευτές.

Τελικά το νεκρό δελφίνι μεταφέρθηκε στη βάση του Αρχιπελάγους, όπου το παρέλαβε άλλη ερευνητική ομάδα για να διενεργήσει την απαραίτητη νεκροψία.

Υπολείμματα πλαστικού που εντοπίστηκαν στον οισοφάγο του άτυχου ρινοδέλφινου

Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας στον οισοφάγο του δελφινιού βρέθηκαν κομμάτια διχτυού και υπολείμματα πλαστικού τα οποία του προκάλεσαν επιπλοκές, με αποτέλεσμα να του είναι αδύνατο να τραφεί και τελικά να προκληθεί ο θάνατός του.

Το περιστατικό αυτό, έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες νεκροψίες σπάνιων άγριων ζώων που πραγματοποιούνται ετησίως, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την υποβάθμιση που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αφενός παρατηρείται δραματική μείωση των ιχθυαποθεμάτων, που οδηγεί σε πρόβλημα επιβίωσης τόσο θαλάσσια θηλαστικά, όσο και στους ψαράδες που εξαρτώνται από τα ίδια αλιεύματα. Αυτό όμως επηρεάζει και τους υπόλοιπους πολίτες οι οποίοι ολοένα και συχνότερα, ακόμα και στα νησιά, προμηθεύονται αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα ψάρια.

Παράλληλα, τα πλαστικά κατακλύζουν τις θάλασσές μας, είτε ως ορατά απορρίμματα, είτε ως μικρά θραύσματα και αόρατες ίνες, με πολυάριθμες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα σπάνια είδη που ζουν σε αυτές, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτός ο ευρύς διασκορπισμός των πλαστικών οφείλεται στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων που παρατηρείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Στο Αρχιπέλαγος παρότι έχουν αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά εκβρασμού θαλάσσιων θηλαστικών, περισσότερα από δέκα κατά τον τελευταίο μήνα, χαρακτηρίζουν ως “σοκαριστικές” τέτοιες εικόνες. Μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο καταγράφηκε ένα αντίστοιχο περιστατικό.

Εξυπακούεται ότι τα περισταστικά θανάτωσης κητωδών από κατάποση μικροπλαστικών που καταγράφει το Αρχιπέλαγος, μικρό μόνο ποσοστό των συνολικών αποτελούν.

Το Αρχιπέλαγος αναφέρει ότι “δεν μπορούμε με πρόσχημα την οικονομική κρίση να ανεχόμαστε την καταστροφή των φυσικών μας πόρων” και τονίζει ότι “η καταστροφή στη βιοποικιλότητα είναι μη αναστρέψιμη και θα αποτελέσει μία βαριά κληρονομιά για τις επόμενες γενιές”.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου