ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλία: Τεράστιες ζημιές από τον κυκλώνα στους κοραλλιογενείς υφάλους

αυστραλία-τεράστιες-ζημιές-από-τον-κυ-454272

Τεράστια ζημιά προκάλεσε στους κοραλλιογενείς υφάλους των ακτών του Κουίνσλαντ ο τροπικός κυκλώνας Ita, σύμφωνα με μια σειρά φωτογραφιών που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια ομάδα οικολογικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν δύτες της ομάδας πριν και μετά τον κυκλώνα Ita, που έπληξε, κυρίως, το Βόρειο Κουίνσλαντ, δείχνουν τμήματα των κοραλλιογενών υφάλων να έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, που θα χρειαστεί πολλά χρόνια να αποκατασταθεί.

Ιδιαίτερα στα σημεία απ’ όπου πέρασε ο κυκλώνας η καταστροφή των υφάλων είχε τέτοιες διαστάσεις που δεν τους αναγνώριζαν πια ούτε οι ίδιοι οι δύτες που είχαν αρκετές φορές καταδυθεί για να τους φωτογραφίσουν.

Από τα συγκεκριμένα σημεία ο κυκλώνας πέρασε με όλη του τη δύναμη, πριν αδυνατίσει φτάνοντας στην ξηρά.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο θαλάσσιος βιολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Anjani Ganase, δήλωσε ότι μεγαλύτερη ζημιά έπαθαν οι ύφαλοι με ευαίσθητα κοράλλια και ορισμένοι μάλιστα από αυτούς έχουν μεταβληθεί στην κυριολεξία σε άμορφους σωρούς από μπάζα.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι όσο θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο θα αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνοντας ότι την τελευταία τριετία έπληξαν το Κουίνσλαντ δύο ισχυροί κυκλώνες που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα των κοραλλιογενών υφάλων του Βόρειου Κουίνσλναντ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον ένα κυκλώνα στον άλλο οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο νια να συνέλθουν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου