ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρώμη: Μεσογειακό Φόρουμ για τις φυσικές καταστροφές

ρώμη-μεσογειακό-φόρουμ-για-τις-φυσικέ-451555

Γενικοί Διευθυντές από τις αρχές Πολιτικής Προστασίας της Αλβανίας, της Αλγερίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Μαυροβουνίου, του Μαρόκου, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Τυνησίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στη Ρώμη στις 8 Μαρτίου 2011, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να εκτιμηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή του πλαισίου Hyogo για δράση στη Μεσόγειο, και να επανεξεταστεί η συνεισφορά που προβλέπεται από το Νότιο Πρόγραμμα PPRD South (Programme for Prevention, Preparedness and Response to Natural and Man-made Disasters, ή PPRD South Programme).

Το Φόρουμ «PPRD South Contribution to the Hyogo Framework for Action implementation», λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της διήμερης έναρξης της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πλαισίου Hyogo για δράση 2005-2015, που διοργάνωσε η Ιταλική Πολιτική Προστασία και τα Ηνωμένα Έθνη και έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στις 8-9 Μαρτίου στη Ρώμη.

Την έναρξη του νότιου Φόρουμ του PPRD θα κηρύξει ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής του ιταλικού Τμήματος Πολιτικής Προστασίας μαζί με την Μαργκαρέτα Βάλστρομ, Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για μείωση των κινδύνων καταστροφών, και τον Άιαν Κλάρκ, επικεφαλής της Μονάδας Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών στη Γενική Διεύθυνση ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος του Πλαισίου Hyogo για Δράση (HFA), που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2005, είναι η εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα των εθνών και των λαών για την αντιμετώπιση καταστροφών και τη μείωση των απωλειών ζωών και των οικονομικών απωλειών.

Οι απώλειες από καταστροφές αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των λαών. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κάθε χρόνο περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από καταστροφές. Η μεγαλύτερη ευπάθεια στις καταστροφές οφείλεται στις μεταβαλλόμενες δημογραφικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, την απρογραμμάτιστη αστικοποίηση, την ανάπτυξη σε υψηλού κινδύνου περιοχές, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Τα αναμενόμενα μελλοντικά σενάρια επισημαίνουν ότι οι καταστροφές απειλούν ολοένα και περισσότερο την οικονομία του κόσμου και τον πληθυσμό της.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου