ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένα ευρωπαϊκό «δίχτυ» ασφαλείας για τις θαλάσσιες χελώνες

ένα-ευρωπαϊκό-δίχτυ-ασφαλείας-για-τ-446283

Στις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και της Αδριατικής, οι θαλάσσιες χελώνες είναι σημαντικός κρίκος της τροφικής αλυσίδας. Βοηθούν στην προστασία της χλωρίδας του βυθού και των κοραλλιογενών υφάλων, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά στην ακτή.

Τα υπέροχα αυτά πλάσματα ήταν πάντα ευάλωτα στους θηρευτές, αλλά σήμερα απειλούνται επιπλέον και από τα δίχτυα των αλιέων και τις προπέλες των σκαφών, ενώ αποτελούν και θύματα της ρύπανσης.

Ερευνητές, ΜΚΟ και εθελοντές σε όλη την Ευρώπη εργάζονται εντατικά για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Μαζί, παρακολουθούν τους πληθυσμούς τους, ευαισθητοποιούν τους ανθρώπους σχετικά με το ζήτημα αυτό και παρεμβαίνουν όταν οι χελώνες βρίσκονται σε κίνδυνο. Προγράμματα όπως το EutoTurtles είναι σημαντικά για να μπορέσουν οι ειδικοί να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των χελωνών, να τις κατανοήσουν και τελικά να τις προστατέυσουν.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει σε τέτοιου είδους προγράμματα καθώς ο μεγαλύτερος ίσως πληθυσμός καρέτα-καρέτα βρίσκεται στα εδάφη μας. Η συμμετοχή του «ΑΡΧΕΛΩΝ», του Ελληνικού Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας είναι καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος και ταυτόχρονα δείχνει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα σε οργανισμούς και εθελοντές.

Η Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη του δικτύου διάσωσης και περίθαλψης στον ΑΡΧΕΛΩΝ, σημειώνει πόσο σημαντική είναι η άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις που οι χελώνες βρίσκονται τραυματισμένες. «Υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός τον οποίο οι πολίτες μπορούν να καλούν αν βρουν μια τραυματισμένη χελώνα —η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Η χελώνα μεταφέρεται εδώ, στο κέντρο διάσωσης, με λεωφορείο, με πλοίο ή, μερικές φορές, ακόμα και με αεροπλάνο.»

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πέρα από τη χρηματοδότηση, τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοηθούν και στη δικτύωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η Ειρήνη δηλώνει ότι «μέσω της δικτύωσης με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε άμεσα και αποτελεσματικά με εξειδικευμένους κτηνιάτρους για τις χελώνες, σε σοβαρά περιστατικά. Δεν είναι λίγες φορές που κάποιος ειδικός κτηνίατρος μπορεί να έρθει από την Ισπανία, για παράδειγμα, για να φροντίσει μια χελώνα σε ανάγκη. Επίσης, πολύ συχνά διοργανώνουμε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα με οδηγίες και συμβουλές σε θέματα διάσωσης και περίθαλψης».

Η ιστορία της Ειρήνης είναι μία από τις πολλές που δείχνει πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μας βοηθά και μας προστατεύει σε θέματα περιβάλλοντος και όχι μόνο. Μπορείτε να δείτε αυτές τις ιστορίες στον ιστοχώρο της καμπάνιας ΕΕ-Προστατεύουμε Μαζί.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου