ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Τσερνομπίλ αποκαλύπτει τον εφιάλτη

το-τσερνομπίλ-αποκαλύπτει-τον-εφιάλτ-444211

Eίκοσι πέντε χρόνια μετά την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ στις 27 Απριλίου του 1986, ο εφιάλτης της ραδιενέργειας, εξακολουθεί να ζει ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό, προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας στην παγκόσμια κοινή γνώμη μετά το ξύπνημα του Ιαπωνικού Φουκουσίμα πριν από ένα μήνα.

Την ώρα που η oυκρανική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους τακτικούς ελέγχους στις τροφές παρά το γεγονός ότι έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια συνολική έκταση γεωργικής γης 18.000 τ.μ., αποκαλυπτική είναι πιλοτική έρευνα της Greenpeace, σε βασικά είδη διατροφής που έγινε σε περιοχές της Ουκρανίας τον προηγούμενο μήνα.

Η έρευνα αφορούσε βασικά είδη διατροφής και έδειξε ποσοστά ραδιενέργειας που ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Σε ένα χωριό στην περιοχή Ρίβνενσκα, η ραδιενεργός ουσία καίσιο 137, η οποία έχει την ιδιότητα να περνάει στην τροφική αλυσίδα, εμφανίστηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια για παιδιά στο 93% των δειγμάτων γάλακτος.

Σε δύο δείγματα αποξηραμένων μανιταριών το καίσιο 137 ήταν 115 φορές υψηλότερο από τα επιτρεπόμενα όρια ενώ χαμηλότερες υπερβάσεις καταγράφηκαν σε είδη μαναβικής όπως καρότα, ριζώδη λαχανικά αλλά και πατάτες.

Το καίσιο θεωρείται από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ραδιενεργούς ρύπανσης, με επίδραση στον οργανισμό για 30 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι υψηλά επίπεδα της ραδιενεργούς ουσίας μετριούνται ακόμη και σήμερα σε χώρες αρκετά απομακρυσμένες από το Τσερνόμπιλ, όπως η Σκωτία, η Λαπωνία και η Ελλάδα!

Ραδιενεργά απόβλητα τα λαχανικά στην Ιαπωνία

Μετά την Ουκρανία, ομάδα ειδικών της Greenpeace βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιαπωνία, όπου μετά από σχετικούς ελέγχους διαπίστωσε ότι τουλάχιστον ένα από τα δείγματα λαχανικών που αγοράστηκαν από super market είχε επίπεδα ραδιενέργειας που θα το χαρακτήριζαν ραδιενεργό απόβλητο.

Μετρήσεις αποκαλύπτουν σημεία στην επαρχία της Φουκουσίμα με επίπεδα ραδιενέργειας τόσο υψηλά, ώστε η έκθεση σε αυτά για μόλις λίγες εβδομάδες να ισοδυναμεί με την πρόσληψη της μέγιστης επιτρεπόμενης ετήσιας δόσης ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού πέρα από τα 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού. Σημειώνεται ότι στην έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2006 με πρωτοβουλία της Greenpaece και βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο στη Λευκορωσία, εξαιτίας του Τσερνόμπιλ θα προκληθούν 270.000 περιπτώσεις καρκίνου και 93.000 περιπτώσεις θανατηφόρου καρκίνου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου