AROUND THE WEB

Κότες και βάτραχοι προβλέπουν σεισμούς

κότες-και-βάτραχοι-προβλέπουν-σεισμο-425554

Σεισμολόγοι στην πόλη Ναντζίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τσιανγκσού της ανατολικής Κίνας, έχουν μετατρέψει επτά κτηνοτροφικές μονάδες σε σεισμικούς σταθμούς, όπου χρησιμοποιούν κοτόπουλα, ψάρια και βατράχια ως εργαλεία πρόβλεψης σεισμών.

Σε ένα μόνο οικολογικό πάρκο όπου κυκλοφορούν 2.000 κοτόπουλα, 200 γουρούνια και ψάρια σε μια δεξαμενή δύο τετρ. χιλιομέτρων έχουν τοποθετηθεί κάμερες και οι υπάλληλοι ενημερώνουν το σεισμολογικό κέντρο σχετικά με ασυνήθεις συμπεριφορές.

Κότες που προσπαθούν να πετάξουν στην κορυφή των δέντρων, ψάρια που πηδούν έξω από το νερό ή φρύνοι που κινούνται σε ομαδικούς σχηματισμούς δείχνουν ότι επίκειται σεισμός.

Το Σεισμολογικό Γραφείο της Ναντζίνγκ σχεδιάζει να μετατρέψει επτά ακόμα εγκαταστάσεις και να τις εντάξει στο σύστημα μέσα στο τρέχον έτος, δήλωσαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι. Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οφείλουν να φιλοξενούν περισσότερα από τρία είδη ζώων ώστε να πληρούν τα κριτήρια επιλογής. Ωστόσο, ορισμένοι κτηνοτρόφοι διστάζουν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

«Ο ζωολογικός κήπος μας δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης, διότι τα ζώα θα εμφανίζουν μη φυσιολογική συμπεριφορά όταν δέχονται ερεθίσματα και «πειράγματα» από τους επισκέπτες», δήλωσε ο υπεύθυνος ενός τοπικού ζωολογικού κήπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σεισμολόγοι στρέφονται στα ζώα για να προβλέψουν σεισμούς. Πέρσι, στην πόλη Ναντσάγκ της κεντρικής Κίνας χρησιμοποιήθηκαν σκυλιά για να προβλέπει σεισμικές δονήσεις.

Το 2011 επιστήμονες του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας υποστήριξαν ότι μια αποικία φρύνων εγκατέλειψε τη λίμνη στην οποία ζούσε λίγο πριν εκδηλωθεί ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στην πόλη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας. Τα αμφίβια υποτίθεται ότι είχαν εντοπίσει μεταβολές στη χημική σύσταση του νερού.

Μια ξεχωριστή έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Άνγκλια Ράσκιν που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο στην επιθεώρηση “Animal and Environmental Biology” υποστήριξε ότι παρατηρήθηκαν μεταβολές στη συμπεριφορά των άγριων ζώων λίγες εβδομάδες πριν τον σεισμό των 7 Ρίχτερ στο Περού.

Η Κίνα είναι μια ιδιαιτέρως σεισμογενής χώρα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό, που έλαβε χώρα στη δυτική περιοχή της Σινγιάνγκ.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου