ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές οικολογικής εστίασης

απαγόρευση-της-χρήσης-φυτοφαρμάκων-σ-425180

Προχθές, η φύση κέρδισε τα φυτοφάρμακα αλλά… λόγω διαδικασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μη έχοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση του ψηφίσματος των μελών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI), τους κυρίους Dess (EPP, Γερμανία) και Agnew (EFDD, Ηνωμένο Βασίλειο), υποστήριξε αυτόματα την κατ” εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη χρήση φυτοφαρμάκων σε Περιοχές Οικολογικής Εστίασης (ΠΟΕ). Οι ΠΟΕ είναι περιοχές στις οποίες οι αγρότες πληρώνονται για να αφήνουν αρκετό χώρο για τη φύση εντός ενός τοπίου που καλλιεργείται εντατικά.

Οι ΠΟΕ δημιουργήθηκαν το 2013, ως μέρος του «πρασινίσματος» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Κάθε αγρότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αιτείται άμεσης πληρωμής από την ΚΑΠ και έχει πάνω από 150 στρέμματα αρόσιμης γης, υποχρεούται να διαθέτει το 5% αυτής ως ΠΟΕ για την προστασία και βελτίωση της βιοποικιλότητας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μελέτες όμως δείχνουν ότι τα μέτρα των ΠΟΕ δεν προστατεύουν τη βιοποικιλότητα στα χωράφια, εν μέρει λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων στις περιοχές αυτές. Με αυτή την κατ” εξουσιοδότηση πράξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να διορθώσει την κατάσταση και να δώσει την ευκαιρία στα μέτρα των ΠΟΕ να λειτουργήσουν όπως προβλεπόταν. Χαιρετίζουμε λοιπόν την αναγνώριση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης της Επιτροπής.

Η εντατική γεωργία και η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη πολύτιμης αγροτικής γης, που υποστηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από τα διάφορα μέτρα της ΚΑΠ, οδηγούν στη Kλιματική Aλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή, εξαφανίζοντας την άγρια ζωή και βλάπτοντας τη δημόσια υγεία. Πάνω από 250.000 Ευρωπαίοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας τη ριζική αναμόρφωση της ΚΑΠ μέσω της εκστρατείας «Ζωντανή Γη» [4].

Η Trees Robijns, Υπεύθυνη Γεωργικής Πολιτικής και Βιοενέργειας της BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, δήλωσε: «Μας έσωσαν οι διαδικασίες. Ακόμη και αν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ των φυτοφαρμάκων, η φύση κέρδισε. Η ψηφοφορία αυτή, μια έντονη εκδήλωση κατοχυρωμένων συμφερόντων έναντι του δημόσιου συμφέροντος, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ευρωβουλευτών δεν ακούει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή τους στη φύση, στις πρόσφατες δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΕ. Χάρη στις δημοκρατικές διαδικασίες, η φύση κέρδισε παρά την απάθεια των ευρωβουλευτών. Η ψηφοφορία αυτή έπρεπε να είναι αυτονόητη και το αποτέλεσμά της εγείρει τεράστια ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ».

Η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, επεσήμανε: «Υποδεχόμαστε με χαρά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι συνιστά μια θλιβερή νίκη, καθώς οφείλεται κυρίως στη διαδικασία και όχι στην πραγματική θέληση των ευρωβουλευτών να προστατεύσουν την άγρια ζωή. Η πρόταση για χρήση φυτοφαρμάκων στις Περιοχές Οικολογικής Εστίασης είναι ενάντια στην κοινή λογική. Πώς θα επιτύχεις την άνθιση της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές εάν χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα; Πώς μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ΚΑΠ, όταν δρομολογείται μέχρι και η χρήση φυτοφαρμάκων στις Περιοχές Οικολογικής Εστίασης;».

Πηγή: econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου