ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εξολοθρεύουν το θηλαστικό παγκολίνο για τα λέπια του

εξολοθρεύουν-το-θηλαστικό-παγκολίνο-423911

Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν πως κατάσχεσαν 1,2 τόνους φολίδες παγκολίνων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι δυνάμεις ασφαλείας ειδοποιήθηκαν για φορτίο που επρόκειτο να φύγει στο εξωτερικό και το οποίο είχε δηλωθεί ως «οστά και κέρατα ζώων». Ωστόσο, έπειτα από έλεγχο οι Τούρκοι αξιωματούχοι βρέθηκαν μπροστά σε μια τεράστια ποσότητα φολίδων, λέπια από κερατίνη που καλύπτουν όλο το σώμα του θηλαστικού. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο το φορτίο αυτό πωλείται προς 1,5 εκατομμύριο δολάρια στην αγορά της Τουρκίας και περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια στις ασιατικές αγορές.

Ο παγκολίνος είναι θηλαστικό στη τάξη των φολιδωτών και απαντάται στην Αφρική και την Ασία. Η μόνη οικογένεια που σώζεται μέχρι σήμερα, οι Μανίδες, έχει ένα γένος, το Μάνις, το οποίο αποτελείται από οχτώ είδη. Αυτά τα είδη έχουν διαστάσεις από 30 μέχρι 100 εκατοστά μήκος και αντιλαμβάνεται κανείς την θανάτωση πόσων τέτοιων ζώων απαιτεί η ποσότητα 1,2 τόνων που βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Οι παγκολίνοι έχουν μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους. Είναι τα μόνα γνωστά θηλαστικά με αυτή την προσαρμογή. Ζουν σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, ανάλογα με το είδος. Είναι νυκτόβια ζώα και η δίαιτά του περιλαμβάνει κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες, τα οποία τρώνε με τη μακριά τους γλώσσα.

Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν από το κυνήγι (για το κρέας και τις φολίδες τους) και από την αποψίλωση του ενδιαιτήματός τους. Είναι το θηλαστικό το οποίο πέφτει περισσότερες φορές θύμα παράνομου εμπορίου ζώων εξαιτίας δεισιδαιμονιών που θέλουν τα λέπια (φολίδες) του να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και να καταναλώνονται κατά κόρων από την παραδοσαική κινεζική ιατρική.

Αμφιβόλου προέλευσης πληροφορίες και πρακτικές, ισχυρίζονται πως τα αποξηραμένα λέπια των παγκολίνων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε ασθένειες που αφορούν το ήπαρ, αλλά και τα οστά. Και τα οχτώ είδη παγκολίνων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου