ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σιβηρία: Μυστηριώδης κρατήρας διαμέτρου 80 μέτρων ανησυχεί τους επιστήμονες [video]

σιβηρία-μυστηριώδης-κρατήρας-διαμέτ-414626

Μια μυστηριώδης γιγάντια τρύπα που εμφανίστηκε στη Σιβηρία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου.

Η τρύπα διαμέτρου 80 μέτρων βρίσκεται στην Χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας (σσ Γιαμάλ σημαίνει “Άκρη του Κόσμου) και συγκεκριμένα σε ένα δάσος που απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Το βάθος του κρατήρα δεν έχει ακόμα μετρηθεί, ενώ εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το 2012.

Δεν έχει ακόμα διακριβωθεί η αιτία εμφάνισης της τρύπας. Ορισμένοι εικάζουν ότι προκλήθηκε από την πτώση μετεώρου, όπως αυτό που είχε εκραγεί στο Τσελιάμπινσκ, αλλά εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης απέκλεισε αυτό το σενάριο.

Υπάρχει όμως και μια επιστήμονας, η Άννα Κουρτσάτοβα, του Υποαρκτικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, που δήλωσε στους Siberian Times ότι ο κρατήρας μπορεί να δημιουργήθηκε από την ανάμειξη αλατιού, νερού και αερίου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ουσίες που πυροδότησαν την υπόγεια έκρηξη.

Σύμφωνα με τη θεωρία της, το λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων εδαφών απελευθέρωσε εγκλωβισμένο αέριο που όταν αναμείχθηκε με την άμμο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το αλάτι από έναν αρχαίο θαλάσσιο πυθμένα ηλικίας 10.000 ετών προκάλεσε έκρηξη όπως “πετάγεται ο φελλός της σαμπάνιας”.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει αξιωματούχοι και επιστήμονες για να συλλέξουν δείγματα εδάφους, αέρα και νερού.

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση αερίων εγκλωβισμένων κάτω από τους πάγους της Αρκτικής θεωρείται ως μια από τις ωρολογιακές βόμβες που απειλούν το Κλίμα του πλανήτη μας.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου