ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεκατρία χρόνια ρεκόρ θερμοκρασιών

δεκατρία-χρόνια-ρεκόρ-θερμοκρασιών-409213

Από τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τα 13 ήταν εκείνα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έζησε ο πλανήτης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο περιθώριο των συζητήσεων της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

Η μέση θερμοκρασία της τελευταία δεκαετίας (2002-11) είναι κατά 0,46% βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο των θερμοκρασιών και αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, επισημαίνει ο οργανισμός σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Μετά το 2010 που καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, το 2011 είναι αυτή την στιγμή «η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην κλίμακα του πλανήτη» από το 1850, όταν άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα.

Άλλη ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το γεγονός ότι οι όγκοι των πάγων στην Αρκτική είχαν τη δεύτερη μικρότερη έκταση, αλλά και τον μικρότερο όγκο, που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

«Η επιστήμη μας είναι αξιόπιστη και αποδεικνύει χωρίς αμφισβήτηση πως το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται και η υπερθέρμανση αυτή είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΠΜΟ, Μισέλ Ζαρό.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, το θερμόμετρο του πλανήτη έδειξε μια «ασυνήθιστη αύξηση που υπολογίζεται στο 0,41 C σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο των 14 βαθμών Κελσίου για την περίοδο 1961-1990» καταλήγει ο ΠΜΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου