ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαρροή πετρελαίου στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας

διαρροή-πετρελαίου-στα-ανοιχτά-των-ακ-408836

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή της, που ανέρχεται σε 200.000 βαρέλια την ημέρα, στο κοίτασμα Μπόνγκα, στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, αφού σημειώθηκε διαρροή καθώς μεταφορτώνονταν καύσιμα σε ένα δεξαμενόπλοιο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «λιγότερα από 40.000 βαρέλια πετρελαίου διέρρευσαν στον ωκεανό». «Η ροή καυσίμου έχει διακοπεί πλέον» είπε εκπρόσωπός της.

Η διαρροή σημειώθηκε ενώ ένα δεξαμενόπλοιο φόρτωνε καύσιμα από την εγκατάσταση Μπόνγκα της Shell, περίπου 120 χλμ. ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από το κοίτασμα αυτό εξορύσσεται ποσότητα που ανέρχεται περίπου στο 10% του συνόλου της παραγωγής της Νιγηρίας, μέλους του ΟΠΕΚ και μεγαλύτερου πετρελαιοεξαγωγικού κράτους στην Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

«Λυπούμεθα που σημειώθηκε αυτή η διαρροή. Μόλις την αντιληφθήκαμε σταματήσαμε τη ροή του πετρελαίου και κινητοποιήσαμε τους πόρους που είχαμε στην διάθεσή μας και την βιομηχανική μας εξειδίκευση για να διασφαλίσουμε ότι οι συνέπειές της θα ελαχιστοποιηθούν» δήλωσε ο πρόεδρος της θυγατρικής της Shell στη Νιγηρία, Μουτίου Σουνμόνου.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η διαρροή δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα ελέγχου του πηγαδιού καθ οιονδήποτε τρόπο και να καταστήσουμε σαφές ότι ουδείς τραυματίστηκε. Επικεντρωνόμαστε πλέον σε μια ταχεία και αποτελεσματική επιχείρηση καθαρισμού» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι η ροή καυσίμου έχει διακοπεί και στις τρεις γραμμές της πλατφόρμας από τις οποίες πιστεύεται ότι έγινε η διαρροή.

Θα γίνει έρευνα για τις αιτίες που σημειώθηκε, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της παραγωγής.

Η μετοχή της Shell έχανε περίπου 1,5% σήμερα περίπου στις 15:14 (ώρα Ελλάδας). Μεσάζοντες της πετρελαϊκής αγοράς εκτίμησαν ότι η είδηση θα αυξήσει τις τιμές του νιγηριανού αργού. «Θα έχει κάποιο όφελος για το υπόλοιπο νιγηριανό πετρέλαιο» είπε ένας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου