ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινες πινελιές σε οικιστικά κέντρα

πράσινες-πινελιές-σε-οικιστικά-κέντρ-400765

«Πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής» δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός

Εργα περιβαλλοντικών παρεμβάσεων σε οικιστικά κέντρα σε όλη τη Θεσσαλία  συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για έργα που συμβάλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Με την έγκριση του Περιφερειάρχη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο συγκριτικής αξιολόγησης της περιόδου έως 9/11/2011. Τα έργα που εντάσσονται είναι συνολικού Προϋπολογισμού 4.674.157 ευρώ και η συγχρηματοδότησή τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.

Όπως ανέφερε κ. Αγοραστός, «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις κεντρικές μας προτεραιότητες. Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις αυτές σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσα από συνέργεια και συνεργασία όλων των βαθμών της αυτοδιοίκησης. Η αιρετή περιφερειακή αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή για μια κοινή λήψη δράσεων με τους ΟΤΑ, η οποία με έργα όπως τα παρακάτω, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο».

Το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό της πρόσκλησης είναι πλέον 5 εκατ. ευρώ περίπου και ο τρέχον –και τελευταίος- κύκλος συγκριτικής αξιολόγησης λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2012. Στον τελευταίο κύκλο αναμένεται να υποβληθούν και νέα σημαντικά έργα που θα αφορούν σε οικιστικά κέντρα της Θεσσαλίας έως και τρίτου επιπέδου.

Τα έργα της Μαγνησίας που εντάσσονται είναι:

– «Πλατεία στον Κοινόχρηστο Χώρο που βρίσκεται στο Ο.Τ. Γ686 στην περιοχή Ν. Δέλτα της Νέας Ιωνίας Δήμου Βόλου», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, με δικαιούχο το Δήμο Βόλου.

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση έκτασης περίπου 6.200 τ.μ. που ορίζεται από τις οδούς Αρ. Ασπιώτη, Ηλία Βενέζη και Ι. Δαμασκηνού, περιοχή πυκνοδομημένη και υποβαθμισμένη. Η προτεινόμενη παρέμβαση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, παιδικής χαράς, αθλοπαιδιών και αναβαθμίζει της ευρύτερη περιοχή καθώς οργανώνονται και θέσεις στάθμευσης οχημάτων. Στο χώρο της παιδικής χαράς κατασκευάζεται κιόσκι στη στέγη του οποίου τοποθετούνται πλάκες φωτοβολταϊκών, η ηλεκτρική ενέργεια των οποίων θα διασφαλίζει το κόστος λειτουργίας του παραπάνω έργου. Το έργο αναβαθμίζει μια υποβαθμισμένη περιοχή που δέχεται επιβαρύνσεις από βιομηχανία, τις σιδηροδρομικές γραμμές κλπ, εξασφαλίζοντας δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, σύγχρονων απαιτήσεων.

– «Οικιστικές Αναπλάσεις στην Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου Νομού Μαγνησίας – Πλατεία Ρολογιού», προϋπολογισμού 313.000 ευρώ, με δικαιούχο το Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στη διαμόρφωση της πλατείας Ρολογιού η οποία θα εξυπηρετεί διάφορες εκδηλώσεις. Τα υφιστάμενα δέντρα διατηρούνται και συμπληρώνονται από νέα δέντρα και φυτά με ουσιαστική συμβολή στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αναδεικνύεται το υφιστάμενο κτίριο του Ρολογιού, δημιουργούνται περιοχές παραμονής των κατοίκων με καθιστικά, διαμορφώνονται κινήσεις πεζών που συνδέουν τους περιμετρικούς δρόμους της πλατείας, αλλά και την ίδια την πλατεία με το ευρύτερο δίκτυο πεζών και συγκεκριμένα με τον κεντρικό πεζόδρομο. Με την ολοκλήρωσή του το έργο συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργικότητας του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου, στη σημαντική αύξηση των επιφανειών πρασίνου και στη γενικότερη περιβαλλοντική αναβάθμιση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου