ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η οξίνιση των ωκεανών κυριολεκτικά λιώνει τα νεογέννητα όστρακα

η-οξίνιση-των-ωκεανών-κυριολεκτικά-λι-380197

Όταν αναφερόμαστε στην οξίνιση των ωκεανών εστιάζουμε στις μελλοντικές της επιπτώσεις. Ωστόσο η εικόνα είναι διαφορετική όπως αποδεικνύει το παράδειγμα μιας επιχείρησης οστρακοκαλλιεργειών στη βορειοδυτική Πολιτεία του Όρεγκον.

Στις εγκαταστάσεις της Taylor Shellfish Farms στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα ύδατα του ωκεανού έχουν γίνει τόσο όξινα που τα νεογέννητα όστρακα κυριολεκτικά διαλύονται στο νερό προτού καν τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη αξιολόγηση των κλιματικών αλλαγών στις ΗΠΑ, ο ωκεανός είναι 30% πιο όξινος σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο διότι απορροφά το ένα τέταρτο του συνόλου των εκπομπών άνθρακα.

Πολλά είδη της θαλάσσιας ζωής δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης και προσαρμογής με τις αχιβάδες και τα όστρακα να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Η οικογένεια Taylor καλλιεργεί όστρακα εδώ και έναν αιώνα. Ωστόσο σήμερα η επιχείρηση απειλείται με εξαφάνιση λόγω της Κλιματικής Αλλαγής.

Ξεχωριστή μελέτη έχει δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό σκότωσε 10 εκατομμύρια χτένια από το 2010.

Τα χτένια δεν είναι τα μόνα οστρακοειδή που έχουν πληγεί σκληρά από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Πολλές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν χάσει δισεκατομμύρια στρείδια από το 2005. Επίσης, ολοένα και πιο όξινα νερά των ωκεανών σκοτώνουν και τους βασιλικούς κάβουρες, όπως και κοραλλιογενείς υφάλους.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου