ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Παρίσι πατάει φρένο, η Κίνα καταστρέφει έξι εκατομμύρια αυτοκίνητα

το-παρίσι-πατάει-φρένο-η-κίνα-καταστρέ-380094

Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Παρισιού, Άν Ινταλγκό αποφάσισε να επιβραδύνει τα αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας επιβάλλοντας όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ένα μέτρο που αποσκοπεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα, η κινεζική κυβέρνηση πρόκειται να μετατρέψει σε παλιοσίδερα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας και να αντικαταστήσει με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Εξαιρέσεις στο Παρίσι θα ισχύσουν για τις οδικές αρτηρίες κατά μήκος του Σηκουάνα, αλλά και τον περιφερειακό που κυκλώνει την πόλη.

Εκτός από την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η θέσπιση χαμηλότερων ορίων ταχύτητας αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και μαζί θανάτων και τραυματισμών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και εργαζομένων στο Παρίσι, αλλά και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Δεν είναι λοιπόν προτιμότερο όταν επισκεπτόμαστε το κέντρο της πόλης στην οποία ζούμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς, το ποδήλατο ή ακόμα καλύτερα τα πόδια μας για να μετακινηθούμε;

Εάν αυτή η συμπεροφορά γίνει κανόνας, θα γλυτώσουμε από καυσαέρια, ηχορρύπανση, ατυχήματα, αλλά και από τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την επίδραση των αερίων της καύσης στο νευρικό σύστημα.

Σκραπ

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απομακρύνει από τους δρόμους της χώρας έξι εκατομμύρια οχήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια εκπομπών ρύπων με στόχο να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα.

Το ένα πέμπτο των οχημάτων που θα γίνουν παλιοσίδερα κυκλοφορούν στις βόρειες επαρχίες της χώρας.

Η επαρχία Χεμπέι στη βορειοανατολική Κίνα όπου βρίσκονται επτά από τις πλέον μολυσμένες πόλεις της χώρας διατάχθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της λαϊκής “δημοκρατίας” να καταστρέψει 660.000 αυτοκίνητα. Ακόμα 330.000 ρυπογόνα οχήματα θα απομακρυνθούν από τους δρόμους του Πεκίνου και 160.000 από τη Σαγκάη.

Περισσότερα οχήματα θα γίνουν παλιοσίδερα το επόμενο έτος με πέντε εκατομμύρια να απομακρύνονται από τους δρόμους περιοχών που γνωρίζουν υψηλούς ρυθμούς “ανάπτυξης” όπως το Δέλτα του Ποταμού Γιανγκτσέ και το τρίγωνο Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι που πλήττεται από πολύ υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του θείου κατά 2% ετησίως και των οξειδίων του αζώτου κατά 5%.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο του Κρατικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση θα περιορίσει την κατανάλωση άνθρακα και θα εισάγει περισσότερες “πράσινες” τεχνολογίες.]

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου