ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν: Τα χταπόδια είναι εξωγήινοι

οι-επιστήμονες-αποφάνθηκαν-τα-χταπόδ-378082

Τα χταπόδια θα μπορούσαν να είναι εξωγήινα. Κι αν αυτό ακούγεται ακραίο, οι επιστήμονες λένε ότι τουλάχιστον τα θαλάσσια αυτά όντα δεν μοιάζουν σε τίποτε με κάθε άλλο πλάσμα στην Γη.

Γενετιστές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου στις ΗΠΑ και ενός επιστημονικού ινστιτούτου από την Οκινάουα στην Ιαπωνία, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να χαρτογραφήσουν το γονιδίωμα του χταποδιού και όταν είδαν το αποτέλεσμα έμεινα έκπληκτοι.

Πανέξυπνες πολυμηχανές

Οπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, τα χταπόδια διαθέτουν 33.000 γονίδια, σχεδόν 10.000 πιο πολλά από τον άνθρωπο. Και μόνο αυτό το στοιχείο, κάνει τα μαλάκια αυτά μοναδικά στον κόσμο. Ωστόσο τα χταπόδια έχουν πάρα πολλές διαφορές που τα κάνουν ξεχωριστά. Η εξυπνάδα τους είναι εκπληκτική, καθώς μπορούν να ξεβιδώσουν καπάκια από βάζα, κατανοώντας απόλυτα το πώς λειτουργούν οι βίδες, μπορούν να κάνουν συνθέσεις εικόνων ακόμη, να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, και τα μόνα θαλάσσια όντα που έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της αιχμαλωσίας αλλά και την δυνατότητα να επιδιώκουν και να σχεδιάζουν την απόδραση τους.

ΒΙΝΤΕΟ: Απόδραση χταποδιού από χαραμάδα

Μυαλό και μάτια ανθρώπινα

Ηδη εδώ και χρόνια οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι το νευρικό τους σύστημα μοιάζει πολύ με αυτό των ανθρώπων γεγονός που εξηγεί την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να διδάσκονται από τις εμπειρίες τους. Ακόμη και τα μάτια τους είναι μοναδικά στο θαλάσσιο βασίλειο αφού διαθέτουν ίριδα, αμφιβληστροειδή χιτώνα και φακό. Ωστόσο τα χταπόδια μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από τον άνθρωπο. Οχι μόνο να καμουφλάρονται αλλάζοντας το χρώμα τους, αλλά και να προσαρμόζουν το νευρικό σύστημά τους προκειμένου να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες όπως τα παγωμένα νερά στα βάθη των ωκεανών.

BINTEO: Απόδραση μέσα από βάζο με βιδωτό καπάκι

Οι σούπερ βεντούζες

Ιδιαίτερη μελέτη έκαναν οι επιστήμονες στα γονίδια που αφορούν στις βεντούζες των χταποδιών και ανακάλυψαν ότι αυτές χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να πιάνουν πράγματα και να παγιδεύουν το θήραμά τους αλλά και για να γεύονται οτιδήποτε αγγίζουν. Η έρευνα των γενετιστών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και κανείς δεν είναι σε θέση αν προβλέψει τι άλλο εκπληκτικό θα φέρει στο φως.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου