ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γάτα, αυτός ο… δολοφόνος

γάτα-αυτός-ο-δολοφόνος-37699

Μπορεί να μην σας γεμίζουν το μάτι όταν γουργουρίζουν ευτυχισμένες με κάθε χάδι σας, όμως οι γάτες αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για δισεκατομμύρια άλλα πλάσματα, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής ανάλυσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας Διατήρησης της Φύσης του Σμιθσόνιαν και της Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι γάτες ευθύνονται για το θάνατο 1,4 δισεκατομμυρίων έως 3,7 δισ. πτηνών το χρόνο, μόνο στη χώρα. Σε ετήσια βάση, σκοτώνουν επίσης 6,9 δισ. έως 20,7 δισ. θηλαστικά, π.χ. ποντίκια και σκίουρους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτούς τους ασύλληπτους αριθμούς ανατρέχοντας σε πολλές παλαιότερες μελέτες γύρω από τα φονικά ένστικτα της γάτας. Αν και παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσα πτηνά ζουν στις ΗΠΑ, εκτιμούν πως οι γάτες ενδέχεται να σκοτώνουν έως και το 15% του συνολικού τους πληθυσμού. Ως βασικούς υπόπτους «δείχνουν» τα αδέσποτα και τις αγριόγατες.

Η μελέτη είχε ως στόχο τη διερεύνηση των ανθρωπογενών αιτιών θανάτου για τα πτηνά και τα άγρια ζώα, όπως είναι οι ανεμόμυλοι, τα παρασιτοκτόνα, ακόμη και τα τζάμια των σπιτιών. Οι ερευνητές ωστόσο εξέτασαν και τον πιθανό ρόλο των αιλουροειδών.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι γάτες σκοτώνουν τουλάχιστον τετραπλάσιο αριθμό πτηνών σε σχέση με αυτόν που προέκυπτε από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες βασίζονταν σε ειδικές κάμερες ή στις δηλώσεις ιδιοκτητών. Με βάση τα νέα δεδομένα, υπολόγισαν ότι οι οικόσιτες γάτες σκοτώνουν 4-18 πτηνά και 8-21 μικρά θηλαστικά το χρόνο. Κάθε αδέσποτη και άγρια γάτα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις τους, σκοτώνει 23-46 πτηνά και 129-228 θηλαστικά.

«Ελπίζουμε τα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας άγριων ζώων, όπως δείχνει η έρευνά μας, να πείσουν κάποιους ιδιοκτήτες να κρατούν τις γάτες τους μέσα στο σπίτι και να αφυπνίσουν τους διαμορφωτές πολιτικής, τους υπεύθυνους για την άγρια ζωή και τους επιστήμονες για τα προβλήματα που προκαλεί στην άγρια ζωή η θήρευση από τις γάτες.»

«Αντίο» σε μία αλτρουίστρια γάτα

Την ίδια ώρα, ο θάνατος μίας και μόνο γάτας έχει προκαλέσει θλίψη σε ένα ζωολογικό κήπο, στη Βρετανία κι έχει αγγίξει πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο λόγος για τον Άρνι, μία γάτα που είχε αναλάβει το ρόλο… μπέιμπι-σίτερ για τα νεογέννητα ζώα του κήπου του Λίντον και η οποία πέθανε πριν από λίγες ημέρες. Η ανάρτηση στο Ίντερνετ φωτογραφιών του Άρνι παρέα με μωρά λιονταράκια έκανε εκατοντάδες ανθρώπους να στείλουν μηνύματα συμπαράστασης στους υπευθύνους του κήπου.

«Η πιο ιδιαίτερη δουλειά του ήταν ότι πρόσεχε τα εγκαταλελειμμένα νεογέννητα ζώα που εμείς καλούμασταν να μεγαλώσουμε», δήλωσε η διευθύντρια του κήπου Κιμ Σίμονς. «Ο Άρνι έκανε υπέροχα αυτή τη δουλειά για εμάς», πρόσθεσε εξηγώντας ότι οι φύλακες αποφεύγουν να μεγαλώνουν τα λιονταράκια στα χέρια τους, εκτός κι αν κάτι τέτοιο κριθεί απολύτως απαραίτητο.

Ο Άρνι υπέφερε από αρθρίτιδα και από άλλα προβλήματα που εμφανίστηκαν με την πάροδο των ετών. «Έζησε μια καλή, γεμάτη ζωή. Ήταν εξαιρετικός σε ό,τι έκανε», είπε η Σίμονς. «Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε ένα βιβλίο γύρω από τον Άρνι. Η ζωή του ήταν σαν να βγήκε από ταινία της Ντίσνεϊ.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου