ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ηλιακός άνεμος συνδέεται με περισσότερους κεραυνούς στη Γη

ο-ηλιακός-άνεμος-συνδέεται-με-περισσό-354427

Στους ηλιακούς ανέμους αποδίδει μεγάλο ποσοστό των κεραυνών που πλήττουν τη Γη νέα βρετανική έρευνα με επικεφαλής τον δρα Κρις Σκοτ του Τμήματος Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα στην ένταση του ηλιακού ανέμου που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα και τον αριθμό των κεραυνών.

Οι ηλιακοί άνεμοι

O ηλιακός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Ο ηλιακός άνεμος, που έχει χαρακτηριστεί και σαν ηλιακή σωματιδιακή ακτινοβολία, αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και πρωτόνια που εκπέμπονται σχεδόν ακτινικά από το στέμμα του ήλιου με υπερηχητικές ταχύτητες.

Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί την ηλιόσφαιρα, μια τεράστια φούσκα στο διαστρικό ενδιάμεσο που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα. Άλλα φαινόμενα που προκαλεί είναι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, που μπορούν να καταστρέψουν ενεργειακά δίκτυα της ανθρωπότητας, το πολικό σέλας (βόρειο και νότιο σέλας) και οι ουρές των κομητών από πλάσμα.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν μετεωρολογικά στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 422 κεραυνοί σε διάστημα 40 ημερών μετά την άφιξη ενός ισχυρού ηλιακού ανέμου, έναντι 321 κεραυνών στις 40 μέρες προτού φτάσει η ηλεκτρική καταιγίδα. Ο μέγιστος αριθμός κεραυνών εκδηλώνεται 12 έως 18 μέρες μετά την άφιξη του ηλιακού ανέμου.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες κεραυνούς προκαλεί και η κοσμική ακτινοβολία που εκπέμπεται στο διάστημα (π.χ. λόγω έκρηξης σούπερ-νόβα).

Παρά τη συσχέτιση ανάμεσα στον ηλιακό άνεμο και τους κεραυνούς, οι επιστήμονες δεν είναι αποκωδικοποιήσει τον μηχανισμό που τους προκαλεί. Εικάζουν ότι τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια ιονίζουν την ατμόσφαιρα καθώς διασχίζουν τα νέφη διευκολύνοντας τη δημιουργία των κεραυνών.

Δεδομένου ότι η ηλιακή δραστηριότητα παρακολουθείται πλέον δορυφορικά, ίσως μελλοντικά καταστεί εφικτή η πρόβλεψη της εκδήλωσης κεραυνών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters».

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου