ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τρεις τυφώνες κατηγορίας 4 ξέσπασαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα

τρεις-τυφώνες-κατηγορίας-4-ξέσπασαν-γι-352807

Εδώ και δεκαετίες οι κλιματικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής που μεταξύ άλλων εκδηλώνεται με ακραία φυσικά φαινόμενα πρωτοφανούς έντασης.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου εκδηλώθηκαν τρεις τυφώνες Κατηγορίας 4 στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως βλέπετε στη δορυφορική φωτογραφία.

Οι δύο από τους τρεις καταλάγιασαν ωστόσο το περιστατικό θεωρείται «καμπανάκι» ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Παρίσι στα τέλη του έτους.

Ο ειδικός του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, Έρικ Μπλέικ χαρακτήρισε ως «ιστορικό» και «πρωτοφανές στα χρονικά» γεγονός την ταυτόχρονη εκδήλωση τριών τυφώνων αυτής της έντασης στον Ειρηνικό.

Οι τρεις τυφώνες με τις ονομασίες Κίλο, Ιγκνάθιο και Χιμένα συνοδεύτηκαν από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας από 200 ως 250 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Στο Κέντρο Τυφώνων Κεντρικού Ειρηνικού της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ γνώριζαν από το Μάιο ακόμα ότι στη Λεκάνη του Κεντρικού Ειρηνικού θα καταγραφούν αναταράξεις.

«Για το 2015 περιμένουμε ασυνήθη, ισχυρότερα του κανονικού, φαινόμενα με πιθανότητα 70%, μια κανονική περίοδο με πιθανότητα 25% και ήπια φαινόμενα κατά 5%» αναφέρει η NOAA.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν από πέντε ως οκτώ τροπικοί κυκλώνες τη στιγμή που κατά μέσο όρο εκδηλώνονται τέσσερεις με πέντε, οι οποίοι περιλαμβάνουν τροπικές υψηλές πιέσεις, καταιγίδες και τυφώνες.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου