ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η σκοτεινή ύλη σπρώχνει φονικούς αστεροειδείς στη Γη και μοιάζει με “σουρωτήρι”

η-σκοτεινή-ύλη-σπρώχνει-φονικούς-αστε-333054

Η σκοτεινή ύλη, η ουσία που θεωρητικά συγκρατεί τη μάζα του σύμπαντος, ευθύνεται για τον εκτροχιασμό κομητών, αστεροειδών και άλλων ουρανίων σωμάτων που δυνητικά αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας.

Η σκοτεινή ύλη, η οποία αποτελεί περίπου τα τέσσερα πέμπτα όλης της ύλης στο σύμπαν, περιβάλλει τους γαλαξίες και -με τη βαρυτική έλξη της- τους συγκρατεί συνεκτικούς, ώστε να μη διαλυθούν, παρά την ταχύτατη περιστροφή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λίζα Ράνταλ και Μάθιου Ρις, το “κακό”πηγάζει από έναν λεπτό για τα κοσμικά δεδομένα και ιδιαιτέρως πυκνό δίσκο σκοτεινής ύλης, πάχους περίπου 35 ετών φωτός, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος του κεντρικού επιπέδου του γαλαξία μας (Milky Way).

Όταν το ηλιακό μας σύστημα διασχίζει αυτό το δίσκο σκοτεινής ύλης, η βαρυτική της επίδραση διαταράσσει τις τροχιές κομητών και αστεροειδών που βρίσκονται στα όρια του ηλιακού συστήματος, με συνέπεια ορισμένα από αυτά τα ουράνια σώματα να εκσφενδονίζονται προς το εσωτερικό του όπου βρίσκεται και η Γη.

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες σε αυτό το γαλαξιακό δίσκο σκοτεινής ύλης βρίσκεται η αιτία της πτώσης μεγάλων διαστημικών αντικειμένων στη Γη, όπως η πρόσκρουση που εικάζεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια.

Οι Ράνταλ και Ρις εκτιμούν ότι προσδιόρισαν έναν «κύκλο καταστροφής» διάρκειας περίπου 35 εκατ. ετών, που ταιριάζει με την περιοδικότητα του περάσματος του Ήλιου από τον δίσκο της σκοτεινής ύλης.

Η ανάλυση βασίστηκε σε κρατήρες διαμέτρου άνω των 20 χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν στη Γη από την πτώση αστεροειδών κατά τα τελευταία 250 εκατ. χρόνια. Υπολόγισαν ότι υπάρχουν τριπλάσιες στατιστικές πιθανότητες οι κρατήρες να έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του κύκλου των 35 εκατ. ετών από ό,τι να έχουν δημιουργηθεί τυχαία.

Η αποστολή της διαστημοσυσκευής «Γαία» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που ξεκίνησε το 2013, μπορεί να δώσει μια οριστική απάντηση στο κατά πόσο όντως υπάρχει ή όχι ένας τέτοιος δίσκος σκοτεινής ύλης στο κεντρικό επίπεδο του γαλαξία μας. Η «Γαία» θα δημιουργήσει για πρώτη φορά έναν αναλυτικό τρισδιάστατο χάρτη των άστρων του γαλαξία μας, πράγμα που θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η αφανής βαρυτική επίδραση της σκοτεινής ύλης.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters”.

Τεράστιος ο κίνδυνος από αστεροειδείς

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα B612 εκτιμά ότι από τύχη και μόνο η Γη έχει αποφύγει μια σύγκρουση τερατωδών διαστάσεων με αστεροειδή.

Για αυτό το λόγο, το B612 φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα μας ενημερώνει για τις πτώσεις αστεροειδών προκειμένου να λάβουμε μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τηλεσκόπιο έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε δυνητικά να εντοπίσει επικίνδυνους αστεροειδείς. Αυτός είναι και ο στόχος της Αποστολής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Sentinel. Το πρόγραμμα θα εγκαινιασθεί το 2018 και αποτελεί την πρώτη αποστολή που θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια προς το επονομαζόμενο “βαθύ” διάστημα με στόχο τη χαρτογράφηση του ηλιακού μας συστήματος.

Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο δορυφόρος Sentinel θα μπορούσε να εντοπίσει περισσότερα από 200.000 αντικείμενα κοντά στην τροχιά της Γης, ενώ ως το 2024 μπορεί να έχει εντοπίσει το 98% των επικίνδυνων διαστημικών αντικειμένων. Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η αποστολή έχει 30% πιθανότητα να εντοπίσει κάποιον αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Μαύρες τρύπες στη σκοτεινή ύλη

Σύμφωνα με δύο Ρώσους αστροφυσικούς που μελετούν τις ρίζες και την ουσία της σκοτεινής ύλης, αυτή “κρύβεται” μέσα σε μικροσκοπικές μαύρες τρύπες.

Οι Βιάτσεσλαβ Ντοκουτσάεφ και Γιούρι Εροσένκο εκτιμούν ότι οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες είναι ηλεκτρικά φορτισμένες με τρόπο ώστε να προσελκύουν πρωτόνια ή ηλεκτρόνια.

Οι φυσικοί πίστευαν για καιρό ότι οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες εμφανίστηκαν στην πρώιμη φάση του σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Πλέον οι δύο Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι μικροσκοπικές, σκοτεινές τρύπες, ηλεκτρικά ουδέτερες χωρίς αλληλεπιδρώντα σωματίδια με ιδιότητες αντίστοιχες αυτές του ατόμου είναι ιδανικοί υποψήφιοι για τον εντοπισμό της σκοτεινής ύλης.

Μάλιστα, αυτές οι μαύρες τρύπες δεν μοιάζουν με καμμία άλλη μορφή ύλης στο σύμπαν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα ηλεκτρόνια μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά μέσα στον ορίζοντα της μαύρης τρύπας χωρίς να μπορεί να διαφύγει.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου