ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπερδεύτηκε το φθινόπωρο κι η άνοιξη λόγω κλιματικής αλλαγής

μπερδεύτηκε-το-φθινόπωρο-κι-η-άνοιξη-λ-310695

Τα δέντρα έβγαζαν νωρίτερα τα φύλλα τους αλλά αυτή η χρονική μετάθεση τείνει πάλι να περιοριστεί.

Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικά επηρεάσει, μεταξύ πολλών άλλων, την ανθοφορία των φυτών και το χρόνο που τα δέντρα βγάζουν τα φύλλα τους. Έτσι, μέσα σ’ ένα πλαίσιο πλήρους αποσυντονισμού οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως ενώ τα τελευταία χρόνια τα δέντρα έβγαζαν τα φύλλα τους όλο και πιο πρόωρα, τώρα η τάση αυτή περιορίστηκε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιονγκσούο Φου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν στοιχεία για πολλά κοινά δέντρα σε 1.245 τοποθεσίες από τη Δανία ως τη Βοσνία.

Όπως διαπιστώθηκε, τόσο στην περίοδο 1980-1994, όσο και 1999-2013, τα νέα φύλλα των δέντρων έβγαιναν όλο και πιο πρόωρα, συνολικά κατά περίπου 13 μέρες στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών. Όμως στη δεύτερη περίοδο (1999-2013) ο ρυθμός μεταβολής ήταν μικρότερος από ό,τι στην περίοδο (1980-1994). Δηλαδή, ναι μεν τα φύλλα συνεχίζουν να βγαίνουν πιο νωρίς, όμως με συνεχώς επιβραδυνόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα μερικοί επιστήμονες να μην αποκλείουν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να σταματήσει αυτή η χρονική μετάθεση προς τα εμπρός.

Τα δέντρα, πέραν των άλλων πολύτιμων λειτουργιών τους για τα οικοσυστήματα, αποτελούν ανάχωμα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το γεγονός ότι βγάζουν φύλλα πιο νωρίς, σημαίνει πως, με το πέρασμα των χρόνων, απορροφούν όλο και περισσότερο διοξείδιο, το κατ’ εξοχήν «αέριο του θερμοκηπίου».

Όμως η νέα μελέτη δημιουργεί φόβους ότι τα δέντρα πλησιάζουν στα όριά τους, όσον αφορά το πόσο πρόωρα μπορούν να βγάλουν φύλλα και άρα πόσο περισσότερο διοξείδιο μπορούν να απορροφήσουν. Κατ’ επέκταση, οι επιστήμονες υποψιάζονται πως εξασθενεί πλέον η ευαισθησία των δέντρων στην άνοδο της θερμοκρασίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου