ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Σύμπαν διαστέλλεται με αυξομειούμενο ρυθμό λόγω βαρύτητας και σκοτεινής ενέργειας

το-σύμπαν-διαστέλλεται-με-αυξομειούμ-299168

Την ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσεται μέχρι σήμερα η διαστολή του σύμπαντος μέτρησαν αμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley στο πλαίσιο του προγράμματος BOSS (Baryonic Oscillation Spectroscopic Survey).

Σύμφωνα με τους κοσμολόγους η διαστολή του σύμπαντος είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε άμεσα από τη γέννησή του πριν από 13,8 δισ. έτη και συνεχίζεται επιταχυνόμενη μέχρι τις μέρες μας.

Τα νέα στοιχεία καλύπτουν την ταχύτητα διαστολής του σύμπαντος τρία δισ. έτη μετά τη γέννησή του και εντεύθεν. Συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι πριν από 10,8 δισ. έτη το Σύμπαν εισήλθε σε μια φάση διαστολής με ρυθμό 1% ανά 44 εκατ. χρόνια και ότι ο ρυθμός αυτός βαίνει ελαφρώς αυξανόμενος.

Η «χρονομέτρηση» έγινε μέσω της μελέτης λεπτομερών χαρτών της κατανομής της ύλης στο Σύμπαν και της παρακολούθησης ουρανίων σωμάτων που εκπέμπουν αυτό το “αρχαίο” φως.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε το φως από κβάζαρ -δηλαδή εξαιρετικά λαμπρούς και μακρινούς ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, που εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας- που εμφανίζεται ως σημειακή πηγή.

Το αέριο υδρογόνο στο διάστημα απορροφά φως από τα μακρινά κβάζαρ. Όταν αυτό συμβαίνει, το αέριο “τυπώνεται” με ένα δακτυλιοειδές σχέδιο λόγω ενός φαινομένου γνωστού ως ακουστικές ταλαντώσεις βαρυονίων. Πρόκειται για δομές που ουσιαστικά αποτελούν τεράστια υπολείμματα από σκοτεινή ύλη των κυμάτων, μέσα στο πλάσμα που υπήρχε στο πολύ πρώιμο σύμπαν και τα οποία πάγωσαν καθώς το σύμπαν ψύχθηκε.Όσο περισσότερο φως απορροφάται τόσο πυκνότερη είναι η “εκτύπωση” στο αέριο.

Η αυξανόμενη διαστολή του σύμπαντος αποδίδεται στην “σκοτεινή ενέργεια” η οποία μόνο θεωρητικά έχει αποδειχθεί. Εικάζεται ότι είναι η σκοτεινή ενέργεια που απωθεί την ύλη από την συνένωση και είναι εκείνη από την οποία αποτελείται το σύμπαν σε ποσοστό 70%.

Ρόλερ κόστερ το Σύμπαν

Σε λιγότερο από ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το σύμπαν άρχισε να διαστέλλεται με την ταχύτητα του φωτός.

Στη συνέχεια λόγω της εμφάνισης βαρυτικών δυνάμεων, η διαστολή επιβραδύνθηκε, πριν από περίπου 10,8 δισ. χρόνια, στην περίοδο που μελετούν οι επιστήμονες. Τότε η διαστολή μετρήθηκε στα 68 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά εκατομμύριο έτος φωτός.

Μετά, πριν από 7 δισ. χρόνια το Σύμπαν ξαναπάτησε “γκάζι” με τους επιστήμονες να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην ανάκαμψη της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας. Σε αυτή τη φάση εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κατά την παρούσα περίοδο.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερα από 100.000 κβάζαρ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής που λαμβάνει χώρα στη Σαβάννα της Τζώρτζια.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου