ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακτιβιστές της Greenpeace «κατέλαβαν» πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας

ακτιβιστές-της-greenpeace-κατέλαβαν-πυρηνικ-265845

Στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού του Φεσενχάιμ στην ανατολική Γαλλία εισήλθαν το πρωί της Τρίτης δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace, προκειμένου να καταγγείλουν την έλλειψη ασφάλειας γύρω από τους αντιδραστήρες του.

Συνολικά 56 ακτιβιστές μετείχαν στην επιχείρηση της οικολογικής οργάνωσης που άρχισε γύρω στις 05:30 τοπική ώρα και είχε στόχο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για «την απειλή που θέτουν οι γερασμένοι πυρηνικοί σταθμοί στην Ευρώπη», όπως ανέφερε η Greenpeace.

«Περί τους 40 μεταξύ αυτών κατάφεραν να εισέλθουν στην προστατευόμενη ζώνη», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, 34 ακτιβιστές συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της τάξης.

«Το περιστατικό αυτό δεν έχει καμιά συνέπεια στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων που λειτουργούν κανονικά», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Γαλλίας (EDF) που έχει την εκμετάλλευση του σταθμού. «Σε καμιά στιγμή δεν απειλήθηκε η ακεραιότητα του σταθμού», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, το κόμμα Ευρώπη Οικολογία – Οι Πράσινοι που έχει δύο υπουργούς στην κυβέρνηση του Ζαν-Μαρκ Ερό «συνεχάρη» τη Greenpeace για την ενέργειά της, εκτιμώντας ότι «αναδεικνύει την τρωτότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων» της Γαλλίας.

Γύρω στις 10.00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδος) περίπου είκοσι ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης παρέμεναν στη στέγη του πυρηνικού σταθμού και πάνω στο θόλο προστασίας του αντιδραστήρα.

Τα ξημερώματα ομάδα δέκα ακτιβιστών είχε τοποθετήσει πανό με το μήνυμα «σταματήστε να θέτετε σε κίνδυνο την Ευρώπη», πάνω στο θόλο όπως και ένα μικρότερο πανό με το ίδιο μήνυμα σε παρακείμενο κτίριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 200 μέλη των δυνάμεων της τάξης κινητοποιήθηκαν εντός του πυρηνικού σταθμού και γύρω από αυτόν, έχοντας την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου.

Ο σταθμός στο Φεσενχάιμ που λειτουργεί από το 1977 είναι ο γηραιότερος μεταξύ των 19 πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας και ο μόνος το κλείσιμο του οποίου έχει αναγγελθεί από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τα τέλη του 2016. Οι οικολόγοι ζητούν την «άμεση» παύση της λειτουργίας του.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου