ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι σαύρες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

οι-σαύρες-απειλούνται-από-την-κλιματι-259633

Πολλά είδη σαυρών μπορεί να εξαφανιστούν ως τον επόμενο αιώνα λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αναμφισβήτητα όλους τους οργανισμούς, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα ερπετά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς η θερμοκρασία του σώματός τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τι θα συμβεί στους πληθυσμούς της κοινής σαύρας Zootoca vivipara αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπεται μέχρι το τέλος του αιώνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς τους πληθυσμούς θα εξαφανιστούν γρήγορα, αν παραμείνουν οι θερμοκρασίες σε αυτά τα επίπεδα.

Για τη μελέτη των σαυρών, η ομάδα της επικεφαλής ερευνήτριας Ελβίρ Μπεστιόν χρησιμοποίησε ένα σύστημα ημι-φυσικών περιβλημάτων που επιτρέπει τη χειραγώγηση της θερμοκρασίας, δημιουργώντας δύο ξεχωριστά κλίματα -μία προσομοίωση με τις τρέχουσες συνθήκες και μία άλλη με θερμοκρασία υψηλότερη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Κάθε ένας από τους 18 πληθυσμούς σαυρών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη τοποθετήθηκε σε ένα από τα δύο συστήματα για περισσότερο από δύο χρόνια. Οι πληθυσμοί στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για έναν ακόμη χρόνο, επιτρέποντας στους ερευνητές να εξετάσουν το αντίκτυπο στην επιβίωση, την αναπαραγωγή και το ρυθμό ανάπτυξης των ερπετών.

Σύμφωνα με την Μπεστιόν το θερμότερο κλίμα αρχικά ήταν επωφελές για τις σαύρες και οδήγησε σε νωρίτερη απόκτηση ικανότητας αναπαραγωγής με ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε νεαρά άτομα, αλλά οδήγησε ταυτόχρονα σε χαμηλότερη επιβίωση των ενηλίκων του είδους.

«Το μοντέλο δυναμικής του πληθυσμού που χρησιμοποιήσαμε έδειξε ότι η αυξημένη θνησιμότητα των ενηλίκων θα οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού, και, τελικά, στην ταχεία εξαφάνιση πολλών πληθυσμών μέσα σε περίπου 20 χρόνια», δήλωσε η Μπεστιόν.

Ανάλογα με τα διάφορα σενάρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μελέτη έδειξε ότι το 14 με 30 τοις εκατό του πληθυσμού των κοινών σαυρών στην Ευρώπη θα απειληθεί από την αυξημένη θερμοκρασία.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου