ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αποψίλωση δασών ίσως οδήγησε στο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Αφρική

η-αποψίλωση-δασών-ίσως-οδήγησε-στο-ξέσ-257777

Η αποψίλωση των δασών μπορεί να προκάλεσε το πρόσφατο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική, δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Λονδίνο, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον επόμενο μήνα στο Παρίσι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καταστροφή των δασικών βιοτόπων της περιοχής οδήγησε τις νυχτερίδες, γνωστούς φορείς του ιού, σε συχνότερη και πιο κοντινή επαφή με τους ανθρώπους.

Η αποψίλωση του δάσους είχε στόχο τη γεωργική ανάπτυξη, ενώ σημαντικό ποσοστό της προκλήθηκε από την εξορυκτική δραστηριότητα και την υλοτομία με στόχο τις εξαγωγές.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των τοπικών νυχτερίδων, που τρέφονται με φρούτα, οδήγησε τα ζώα να πλησιάσουν τους ανθρώπινους οικισμούς προς αναζήτηση τροφής, και ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της αυξημένης επαφής που προέκυψε από την αποψίλωση των δασών.

«Ενώ έχει σημειωθεί ενθαρρυντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών τα τελευταία χρόνια, η σκληρή και βαθιά καταθλιπτική πραγματικότητα είναι ότι ο ρυθμός της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος, διοργανωτής της ημερίδας.

«Το Παρίσι θα είναι ένα απολύτως κρίσιμο ορόσημο στη μακρόχρονη διεθνή προσπάθεια να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς. Πρέπει, ωστόσο, να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και τις παγκόσμιες αγορές, ότι η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι σταθερή και αμετάκλητη», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου