ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλίμα: 150 χώρες θα υπογράψουν τη συμφωνία των Παρισίων

κλίμα-150-χώρες-θα-υπογράψουν-τη-συμφωνί-24665

Περίπου 150 χώρες θα παραστούν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον η πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 21) και υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η τελετή θα λάβει χώρα στις στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη στις 22 Απριλίου με την επιβεβαιωμένη συμμετοχή περίπου 50 ηγέτες κρατών.

Σύμφωνα με τη Ρουαγιάλ μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ότι θα υπογράψουν τη συμφωνία 147 χώρες.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα δώσει το «παρών» καθώς περιοδεύει στη Σαουδική Αραβία και την Ευρώπη.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 από τα συμβαλλόμενα μέρη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή τα οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στην τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη: ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

Η Ρουαγιάλ σημείωσε επίσης ότι η τελετή υπογραφής θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να θιγεί το ζήτημα της τιμής των ρύπων στα αντίστοιχα χρηματιστήρια (όπως το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων), επισημαίνοντας ότι παρίσταται ανάγκη για μια τιμή «υψηλή, σταθερή και προβλέψιμη» σε διεθνές επίπεδο με στόχο να ευνοηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου