ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Arctic Harvester: Καλλιεργεί τους πάγους της Γροιλανδίας

arctic-harvester-καλλιεργεί-τους-πάγους-της-γροιλα-243419

Μία πλωτή εγκατάσταση για σκοπούς υδροπονικών καλλιεργειών στην Αρκτική, σχεδίασε ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής από τη Γαλλία.

Το Arctic Harvester είναι ένα κινούμενο πλωτό, το οποίο θα αξιοποιεί για υδροπονικές καλλιέργειες τους πάγους στην περιοχή μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά, εκμεταλλευόμενο το γλυκό νερό που προκύπτει από τα αποσπώμενα παγόβουνα.

Το πλωτό “χωριό” θα μπορεί να στεγάσει μία κοινότητα 800 ατόμων, με στόχο την μείωση των αναγκών της Γροιλανδίας για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Οι εμπνευστές της ιδέας προσδιόρισαν τους στόχους της δημιουργίας τους: “Η προτεινόμενη λύση δεν επιζητεί μόνο την κάλυψη αυτής της ανάγκης, αλλά και ένα αναπαράξιμο μοντέλο, το οποίο στο μέλλον θα μπορούσε να μεταβάλει το εμπορικό ισοζύγιο της Γροιλανδίας σε αυτόν τον τομέα από έλλειμμα σε πλεόνασμα”.

Ισχυρίστηκαν συγκεκριμένα ότι το Arctic Harvester αναπτύσσει πολλαπλές τεχνικές, ενεργειακές και κοινωνιολογικές στρατηγικές. Το γλυκό νερό από τα παγόβουνα θα συγκεντρώνεται στο κέντρο του και θα χρησιμοποιείται για σκοπούς υδροπονικών καλλιεργειών και παραγωγής ενέργειας, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά.

Το δημοσίευμα του Fast Company αναφέρει ότι η εν λόγω ιδέα ξεκίνησε ως άσκηση, αλλά στη συνέχεια η ομάδα φοιτητών ξεκίνησε μια συνεργασία με την Polarisk Analytics, εταιρεία συμβούλων που ασχολείται με θέματα αρκτικών περιοχών. Για την ώρα, οι σχεδιαστές αναζητούν χρηματοδότηση για την κατασκευή πρωτοτύπων μικρού μεγέθους.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου