ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην Ινδονησία το μεγαλύτερο καταφύγιο των σαλαχιών manta (φωτογραφίες)

στην-ινδονησία-το-μεγαλύτερο-καταφύγ-230376

Τα σαλάχια Manta Ray βρίσκονται στο στόχαστρο των αλιέων καθώς αξιοποιούνται τα βράγχια τους και ο τρόπος που φιλτράρουν το πλανγκτόν στην ιατρική. Πλέον, η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούν να αλιευτούν οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί σε μία έκταση 2.2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το μεγαλύτερο καταφύγο των Manta ray στον κόσμο.

Πάντως παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης την Παρασκευή, χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να απαγορευθεί η αλιεία του συγκεκριμένου είδους. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή θεωρούταν παγκοσμίως η μεγαλύτερη έκταση για αλιεία καρχαριών και σαλαχιών. Οι Αρχές όμως είδαν ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα όταν είναι ζωντανά αυτά τα σαλάχια αφού αυξάνεται η τουριστική κίνηση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πληρώνουν για να κολυμπήσουν με τα γιγάντια σαλάχια.

Σύμφωνα με έκθεση του PLoS One, ο τουρισμός των σαλαχιών manta φαίνεται ότι αποφέρει στην Ινδονησία 15 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Το μεγαλύτερο σαλάχι τέτοιου είδους που έχει καταγραφεί έχει πλάτος 7,6, ίσως και 9, μέτρα και βάρος 1,35 τόνους. Θεωρείται κοινωνικό ζώο και έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταναστεύσει σε μεγάλες αποστάσεις. Το σαλάχι manta δεν θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αν και έχουν καταγραφεί επιθετικές συμπεριφορές μετά από τραυματισμό του ζώου.

newsbeast.gr

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου