ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τις αράχνες πιο γρήγορες

η-κλιματική-αλλαγή-κάνει-τις-αράχνες-π-229563

Η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας, ωστόσο μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει πως μία από τις δευτερεύουσες συνέπειες θα είναι η αύξηση της ταχύτητας των αραχνών.

Η εντυπωσιακή ταχύτητα της ταραντούλας οφείλεται στο γεγονός ότι τα οκτώ άκρα της δεν ελέγχονται από τους μυς, αλλά από ένα υδραυλικό υγρό με την ονομασία αιμολέμφος, το οποίο ρέει μέσα από τα πόδια και τα κάνει να λυγίζουν και να επεκτείνονται.

Το σύστημα αυτό είναι πιο απλό και ελαφρύ σε σχέση με μία συμβατική μυϊκή κίνηση, ωστόσο είναι επίσης πιο ευαίσθητο σε αλλαγές της θερμοκρασίας.

Η ευαισθησία αυτή σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή θα έχει άμεση επίδραση στην ταχύτητα των αραχνών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας, χρησιμοποιώντας το είδος καφέ ταραντούλας του Τέξας (Aphonopelma hentzi).

Η έρευνα έδειξε πως όσο η θερμοκρασία ανέβαινε, τόσο πιο γρήγορα κινούνταν οι αράχνες. Μάλιστα οι ταχύτητες υπό την υψηλότερη θερμοκρασία των 40 βαθμών Κελσίου, ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερες από αυτές υπό τη χαμηλότερη θερμοκρασία των 15 βαθμών.

Η διαφορά αυτή οφείλεται απλά στην ταχύτερη συχνότητα διασκελισμού, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Οι επιστήμονες αρχικά διατύπωσαν την υπόθεση ότι οι ιδιαίτερα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες θα ωθούσαν τις αρθρώσεις των αραχνών να χάνουν την ικανότητα συγχρονισμένης λειτουργίας, αλλά παραδόξως, οι αρθρώσεις των ποδιών ήταν πιο στενά συνδεδεμένες και σταθερές σε χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλές ταχύτητες κίνησης.

Όσο ανέβαινε η θερμοκρασία, η ενεργοποίηση των αρθρώσεων ήταν λιγότερο συντονισμένη, αλλά οι αράχνες κινούνταν ακόμη γρηγορότερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αποσύνδεση υποδεικνύει ατελή ροή της αιμολέμφου μέσα και έξω από τα άκρα, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η τελική ταχύτητα των αραχνών ορίζεται από το πόσο γρήγορα ρέει το υγρό, το οποίο αποτελείται από πλάσμα και αμοιβαδοκύτταρα.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου