ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

NOAA: «κόκκινος» ο Οκτώβρης του 2015 κατέρριψε κάθε ρεκόρ

noaa-κόκκινος-ο-οκτώβρης-του-2015-κατέρριψ-227572

Ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 2015 θα είναι το θερμότερο έτος από το 1880 που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα, ο Οκτώβριος ήταν πολύ «καυτός» σε σχέση με τον μέσο όρο.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) μέτρησε την μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Οκτωβρίου που μας πέρασε στους 14,98 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για ένα επίπεδα αυξημένο κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με την προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία του Οκτωβρίου.

Ο Οκτώβριος του 2015 ήταν θερμότερος κατά 0,98 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για τον όγδοο μήνα από τους δέκα που έχουμε συμπληρώσει το 2015 που σημειώνεται ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας από το 1880.

Η Τζέσικα Μπλούντεν της NOAA και άλλοι κλιματικοί επιστήμονες αποδίδουν αυτές τις μετρήσεις στο πολύ ισχυρό φετινό Ελ Νίνιο που εντείνει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που μετρούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά συμπεριλαμβανομένων της NASA, της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Χάντσβιλ, το οποίο μετρά τη θερμοκρασία στην ανώτερη ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας δορυφορικά στοιχεία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Αυστραλία, τη νότια Ασία, σε περιοχές της δυτικής Βορείου Αμερικής, στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας Αφρικής, στην Κεντρική Αμερική και τις βόρειες περιοχές της Νοτίου Αμερικής

Δεδομένης της έντασης του φετινού Ελ Νίνιο, το 2015 αποκλείεται να μην καταρρίψει το ρεκόρ του θερμότερου έτους που κρατά το 2014.

Από το 2000 και μετά έχουν καταρριφθεί 32 φορές τα μηνιαία ρεκόρ ανώτατης θερμοκρασίας, τη στιγμή που το τελευταίο «ψυχρό» ρεκόρ καταρρίφθηκε το 1916.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου