ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

WildLeaks: To WikiLeaks για την αναφορά εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής

wildleaks-to-wikileaks-για-την-αναφορά-εγκλημάτων-κατά-τ-224649

Εγκαινιάστηκε η πρώτη ασφαλής online πλατφόρμα υποβολής πληροφοριών για τα εγκλήματα εις βάρος των άγριων ζώων.

Το WildLeaks δημιουργήθηκε από την Elephant Action League σε συνεργασία με ΜΚΟ και οργανισμούς και επιτρέπει στους χρήστες την ανάρτηση εγγράφων, βίντεο και φωτογραφιών με κρυπτογράφηση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Ο στόχος της πλατφόρμας είναι να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διοχέτευση πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και διεφθαρμένων αξιωματούχων. Οι εμπνευστές της εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους πολύτιμα στοιχεία, όπως ονόματα ή δεδομένα για οικονομικές συναλλαγές, αλλά φοβούνται να απευθυνθούν στις αρχές.

“Οι ανώνυμες πληροφορίες από το κοινό στις αρχές αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων εις βάρος της άγριας ζωής”, είπε ο Κέβιν Μπέουϊκ, επικεφαλής της Ομάδας Πληροφοριών κατά της Λαθροθηρίας, η οποία δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική.

Από την πλευρά του, ο Πάτρικ Μπόσκο, ειδικός πράκτορας της αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής δήλωσε στο National Geographic ότι “οτιδήποτε δημιουργείται για να ενθαρρύνει τον κόσμο να δίνει πληροφορίες για εγκλήματα εναντίον των άγριων ζώων, ανεξάρτητα από το εάν τελικά αυτές θα αποδειχθούν χρήσιμες, είναι καλή ιδέα”.

Οι δημιουργοί του WildLeaks εκτιμούν ότι πιθανότατα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι το πρότζεκτ τους να φέρει απτά αποτελέσματα. Δεσμεύονται ωστόσο να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση του υλικού που θα υποβληθεί, μετατρέποντας την πλατφόρμα σε σημείο αναφοράς για τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης, με στόχο να αποκαλυφθούν εγκλήματα και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου