ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλοί επιστήμονες: “Μάταιη και ξεπερασμένη” η θανάτωση καρχαριών

αυστραλοί-επιστήμονες-μάταιη-και-ξε-222805

Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα εξολόθρευσης καρχαριών μήκους άνω των τριών μέτρων που θα βρεθούν κοντά στις ακτές, έπειτα από μεμονωμένες επιθέσεις σε ανθρώπους. Η ανακοίνωση έγινε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων και έντονων επικρίσεων από επιστήμονες.

Συνολικά 66 καρχαρίες πιάστηκαν στα δίχτυα των αλιέων, κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του σχεδίου, ενώ σχεδόν το 75% είχαν μήκος κάτω των τριών μέτρων. Από αυτούς τους 49 καρχαρίες, οι 9 βρέθηκαν νεκροί, 40 απελευθερώθηκαν και 13 θανατώθηκαν από τις αρχές και από εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε το έργο.

Στην πλειοψηφία πρόκειται για τους καρχαρίες τίγρεις, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα, ευθύνονται μόνο για μία επίθεση εναντίον ανθρώπου από το 1980. Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν γίνει από μεγάλους λευκούς καρχαρίες, εκ των οποίων κανένας δεν πιάστηκε στα δίχτυα.

Οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της θανάτωσης καρχαριών σε μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, φαίνεται να μην κατάφεραν να αποτρέψουν την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας από την εφαρμογή του σχεδίου, που εκπονήθηκε με αφορμή τον θάνατο ενός σέρφερ, πατέρα δύο παιδιών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το 2013 στα ύδατα ολόκληρης της Αυστραλίας κατεγράφησαν 10 επιθέσεις καρχαριών, ο χαμηλότερος ετήσιος απολογισμός από το 2008 και χαμηλότερος από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Το περασμένο έτος δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέτοιες επιθέσεις.

Οι επιστήμονες θυμίζουν ότι πρόκειται για είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και ισχυρίζονται ότι η “ξεπερασμένη αντίδραση” αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο “φόνος από εκδίκηση” που δεν αποτελεί απάντηση, ούτε θα μειώσει τις επιθέσεις.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου