ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ψάρια-καρδιοπαθείς αφανίζει η πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού

ψάρια-καρδιοπαθείς-αφανίζει-η-πετρελ-220587

Μια ακόμα επίπτωση στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Κόλπου του Μεξικού φέρνει στο φως κοινή έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Stanford και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πετρελαιοκηλίδες προκαλούν καρδιοπάθειες σε τόνους και άλλα ψάρια, προκαλώντας συχνά καρδιακές ανακοπές.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγματα πετρελαίου και μικρών ψαριών από το σημείο όπου βρισκόταν η πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP η οποία ανατινάχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, προκαλώντας το θάνατο 11 ανθρώπων και σκορπίζοντας την καταστροφή στους έμβιους οργανισμούς που ενδημούν στα τοπικά οικοσυστήματα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χημικές ουσίες στο αργό πετρέλαιο, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) που περιέχονται στο αργό πετρέλαιο βλάπτουν την καρδιά των ψαριών κατά την εμβρυική περίοδο και στη φάση της ανάπτυξης, καθώς εμποδίζουν τη ροή ιόντων καλίου και ασβεστίου στην κυτταρική μεμβράνη και κατά συνέπεια τη διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, έχει παρόμοια σύσταση με αυτά που μετρήσαμε στο αργό πετρέλαιο» τονίζει η Μπάρμπαρα Μπλοκ του Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο Ναθάνιελ Σολτς της NOAA δήλωσε σε αμερικανικά Μέσα ότι οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες έχουν καρδιοτοξικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής των ψαριών. “Σε σχετικά υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι επιπτώσεις για τα ψάρια που αναπτύσσονται είναι σοβαρές, καθώς ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να λειτουργήσει ή παραμορφώνεται – και αυτά τα ψάρια πεθαίνουν” πρόσθεσε.

Τις συνέπειες των αστοχιών της BP πληρώνουν εκτός από τη ρημαγμένη θαλάσσια ζωή και οι αλιείς της περιοχής που βλέπουν τις “ψαριές” τους να συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Για παράδειγμα, η πετρελαιοκηλίδα της BP έδωσε το τελικό χτύπημα στον ερυθρό τόνο, ο οποίος είχε μειωθεί κατά 80% πριν από την καταστροφή εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Το ίδιο ενδέχεται να συνέβη και σε άλλα είδη που βρίσκονταν στην αναπαραγωγική περίοδο, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος και ο ξιφίας.

Οι συνέπειες τους δυστυχήματος θα είναι μακροπρόθεσμες, υποστηρίζουν οι ερευνητές, καθώς ακόμη και τώρα, σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις πετρελαίου τα ψάρια δεν προλαβαίνουν να γεννηθούν, ενώ οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις επηρεάζουν έστω και έμμεσα τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου