ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σαν Φρανσίσκο: Η πρώτη πόλη που απαγορεύει τα πλαστικά μπουκάλια

σαν-φρανσίσκο-η-πρώτη-πόλη-που-απαγορε-203650

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερού, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρύπανσης από πλαστικά.

Η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον.

Μάλιστα τα πλαστικά που απορρίπτονται κάθε χρόνο αρκούν για να περιβάλουν τον πλανήτη τέσσερις φορές. Ακόμα χειρότερα, εκτιμάται ότι το 50 τοις εκατό των πλαστικών χρησιμοποιείται μόνο μία φορά προτού απορριφθεί.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί ένα παγκόσμιο κίνημα για να μειωθεί η τεράστια ποσότητα αποβλήτων που προέρχεται από την βιομηχανία πλαστικών μπουκαλιών, που έχει τζίρο δισεκατομμυρίων αλλά δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, οι αρχές θα καταργήσουν σταδιακά τις πωλήσεις των πλαστικών μπουκαλιών νερού 600 ml ή λιγότερο σε δημόσιους χώρους. Εξαιρέσεις θα επιτρέπονται εάν μια κατάλληλη εναλλακτική πηγή νερού δεν είναι διαθέσιμη.

Εκείνοι οι οποίοι παραβιάζουν την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 1.000 δολαρίων.

«Η απαγόρευση είναι άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός στον στόχο που έχουμε θέσει για μηδενικά απόβλητα στην πόλη», δήλωσε ο Τζόσουα Άρσε, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του δήμου. «Υπήρχαν μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις χωρίς πλαστικά μπουκάλια για δεκαετίες και θα τα καταφέρουμε και πάλι χωρίς αυτά», πρόσθεσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της πόλης για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά. Στο πρόσφατο παρελθόν, το Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες και τα δοχεία διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ).

Μέχρι το 2020, η πόλη έχει ως στόχο να μην προσθέτει νέα απόβλητα στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Η Αμερικανική Ένωση Ποτών και Ροφημάτων, η οποία περιλαμβάνει την Coca-Cola Co. και την PepsiCo, δήλωσε ότι «η απαγόρευση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λύση σε αναζήτηση ενός προβλήματος. Πρόκειται για μια αδέξια προσπάθεια από τις αρχές της πόλης για τη μείωση των αποβλήτων σε μια πόλη με υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης».

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου