ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

O “παγετώνας του Τιτανικού” αυξάνει ραγδαία την ταχύτητά του

o-παγετώνας-του-τιτανικού-αυξάνει-ρ-199883

Απειλεί να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας 17 χιλιομέτρων ανά έτος (46 μέτρων την ώρα) ο παγετώνας από τον οποίο πιστεύεται ότι προήλθε το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό.

Η ταχύτητα του παγετώνα Γιάκομπσχαβν έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 60 χρόνια και αναμένεται να δεκαπλασιαστεί (σε σύγκριση με σήμερα) έως το τέλος του αιώνα, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ποτάμι πάγου που ρέει προς τη θάλασσα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και τη Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος μελέτησαν την ταχύτητα του παγετώνα τις προηγούμενες δύο χρονιές, με τη βοήθεια δορυφόρου και συμπέραναν ότι ο βασικός λόγος που αυξάνεται είναι το γεγονός ότι το μπροστινό του τμήμα έχει ως “υπόστρωμα” νερό μεγάλου βάθους, συνεπώς υπάρχει όλο και λιγότερος πάγος για να τον συγκρατεί. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη αστάθεια.

Καθώς οι παγετώνες ρέουν ταχύτερα, αποβάλλουν περισσότερο πάγο στον ωκεανό και έτσι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και το παγοκάλυμμα κατεβαίνει, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, συμπληρώνοντας ότι και άλλοι παγετώνες της Γροιλανδίας έχουν αρχίσει να ρέουν ταχύτερα τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός ότι αυτός ο παγετώνας κινείται τόσο γρήγορα σημαίνει ότι συμβάλλει περισσότερο στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία ο Γιάκομπσχαβν έχει προσθέσει τόσο νερό, ώστε η στάθμη της θάλασσας να ανεβεί κατά ένα χιλιοστό στη δεκαετία 2000-2010. Με την περαιτέρω αύξηση της ταχύτητάς του, είναι πιθανόν να συμβάλλει σε αυτό ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου