ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λευκές στέγες νικούν τις πράσινες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

λευκές-στέγες-νικούν-τις-πράσινες-στη-196667

Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι λευκές σκεπές στα κτήρια είναι πιο αποτελεσματικές από τις πράσινες στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Τρεις φορές πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, είναι οι λευκές στέγες σε σχέση με τις πράσινες ή τις βαμμένες με μαύρο χρώμα, κρίνουν οι επιστήμονες σε μία πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο Energy and Buildings Journal.

Παρόλο που έχει αποδειχθεί πως οι πράσινες επιφάνειες που καλύπτουν σκεπές κτηρίων προσφέρουν πολλά οφέλη για το περιβάλλον -όπως επιπλέον μόνωση, μείωση απορροής ομβρίων και χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού- ερευνητές από το Lawrence Berkeley National Laboratory έκαναν μία ανάλυση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των τριών ειδών στέγης και κατέληξαν ότι οι λευκές είναι πολύ πιο ωφέλιμες από τα άλλα δύο “χρώματα”.

Ενώ οι μαύρες στέγες απορροφούν τη θερμότητα και συμβάλλουν στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, οι λευκές αντανακλούν το φως του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και βοηθούν στο να κρυώσουν τα χαμηλότερα επίπεδά της.

Αν και οι ερευνητές συστήνουν στους ανήσυχους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου πολίτες να βάψουν τις στέγες τους σε άσπρο χρώμα, υπάρχει και ένα “γκρίζο” στοιχείο που ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Οι λευκές σκεπές ελαττώνουν τη διαφορά θερμοκρασίας που δημιουργείται 1 χμ περίπου πάνω από το έδαφος, μία διαφορά που προκαλεί τον σχηματισμό των σύννεφων, η μείωση των οποίων φέρνει περισσότερο φως του ήλιου στην επιφάνεια της Γης. Ωστόσο, αυτό αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών συζητήσεων και μελετών, που φαίνεται να μην έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο βέβαιο συμπέρασμα.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου