ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μία στις τρεις πολικές αρκούδες θα χαθεί λόγω κλιματικής αλλαγής ως το 2050

μία-στις-τρεις-πολικές-αρκούδες-θα-χαθ-189799

Καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί την υποχώρηση των παγετώνων και το λιώσιμο των πάγων, ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 30 τοις εκατό έως το 2050, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ο υφιστάμενος παγκόσμιος πληθυσμός των 26.000 πολικών αρκούδων θα μειωθεί κατά 30 τοις εκατό μέσα στα επόμενα 35 χρόνια.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαφάνισης και η απειλή είναι σοβαρή», δήλωσε η Ντίνα Κέιτορ της επιτροπής απειλουμένων ειδών του διεθνούς οργανισμού.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η επιφάνεια του αρκτικού πάγου στη θάλασσα έφτασε το τέταρτο χαμηλότερο σημείο της στην ιστορία, στα 4,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με βάση δορυφορικές μετρήσεις.

Με την επιφάνεια αυτή να μειώνεται κάθε χρόνο, οι πολικές αρκούδες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να κυνηγήσουν και να βρουν τροφή.

Η απουσία τροφής όπως είναι λογικό επηρεάζει και την αναπαραγωγική τους ικανότητα, αλλά και τη θνησιμότητα των νεογνών.

Οι θηλυκές πολικές αρκούδες μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή έως και για οκτώ μήνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στέρησης τροφής για οποιοδήποτε θηλαστικό.

Ωστόσο, με την τάση υποχώρησης των θαλάσσιων πάγων, το κυνήγι γίνεται ένα πολύ δύσκολο έργο, και η υγεία των νεογνών τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της μητέρας και το αποθηκευμένο λίπος που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανανεωμένη «κόκκινη λίστα» της IUCN περιλαμβάνονται 23.250 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου